Hyundai Elantra - Kullanim Kilavuzu 2020 > Çift Kavramalı şanzımanın çalışması

Aracınız ile sürüş / Çift kavramalı şanzıman / Çift Kavramalı şanzımanın çalışması

Çift kavramalı şanzıman

Vites kolunu hareket ettirirken, fren pedalına basınız ve vites düğmesine basınız.

Vites kolunu hareket ettirirken vites kolundaki düğmeye basınız.

Vites kolu serbestçe çalışabilir.

Çift kavramalı şanzımanın çalışması

Çift kavramalı şanzıman 7 ileri vites ve bir geri vitese sahiptir.

Vites, D (Sürüş) konumunda iken otomatik olarak seçilir.

UYARI

Ciddi yaralanma veya ölüm riskini azaltmak için:

  • Aracı D (Sürüş) veya R (Geri) vitese geçirmeden önce aracınızın etrafında insan, özellikle de çocuk olup olmadığını DAİMA kontrol ediniz.
  • Sürücü koltuğunu terk etmeden önce, daima vitesin P (Park) konumunda olduğundan emin olunuz, el frenini t am olarak çekiniz ve kontak anahtarını LOCK/OFF konumuna getiriniz. Bu önlemler alınmazsa, araç beklenmeyen ve ani bir şekilde hareket edebilir.
  • Kaygan yollarda motor frenini (yüksek vitesten düşük vitese geçme) ani bir şekilde kullanmayınız. Araç kazaya neden olacak şekilde kayabilir.
  • Şanzımanınıza hasar vermemek için, R (Geri) veya herhangi bir ileri vites konumunda frene basarken hızınızı artırmaya çalışmayınız.
  • Yokuşta durduğunuzda, aracı gaz pedalı ile durur pozisyonda tutmayınız.

    Ayak frenini veya el frenini kullanınız.

Çift kavramalı şanzıman düz şanzımanın sürüş hissini verirken, bir yandan da tam otomatik bir şanzımanın kolaylığını sağlar. Geleneksel otomatik şanzımanın aksine, çift kavramalı şanzımanda vites değişimleri hissedilebilir (ve duyulabilir).

  • Bunu viteslerin otomatik geçtiği düz bir şanzıman olarak düşününüz.
  • Geleneksel otomatik şanzımandaki gibi, vitesi "Drive (Sürüş)" konumuna getirdiğinizde tam otomatik şanzıman deneyimi sağlarsınız.

Çift kavramalı şanzımanda otomatik şanzımanın tork konvertöründen farklı olan ve sürüş sırasında daha iyi hızlanma performansı gösteren kuru tip çift kavrama kullanılmıştır. Fakat ilk kalkış, Otomatik Şanzımandan biraz daha yavaş olabilir.

Şanzıman mili devri motor mili devriyle aynı olduğu için bazen vites değişiklikleri geleneksel bir otomatik şanzımandan daha fazla fark edilebilir ve hafif bir titreme hissedilebilir. Bu durum çift kavramalı şanzıman için normaldir.

Kuru tip kavrama torku aktarır ve tork konvertörlü geleneksel bir otomatik şanzımandan farklı bir doğrudan sürüş hissi verir. ilk kalkışta veya düşük araç hızında bu daha da belirgin olabilir.

Düşük araç hızında aniden hızlanırken, aracın sürüş koşullarına bağlı olarak motor yüksek devirde çalışabilir.

Yokuş yukarı sarsıntısız kalkış için, mevcut şartlara bağlı olarak gaz pedalına yumuşak şekilde basınız.

Eğer düşük hızda ayağınızı gaz pedalından çekerseniz, düz şanzımandaki gibi güçlü bir motor freni hissedebilirsiniz.

Yokuş aşağı sürerken, fren pedalını aşırı kullanmadan hızınızı kontrol etmek için daha düşük bir vitese geçmek amacıyla Spor Modunu kullanabilirsiniz.

Motoru açıp kapadığınızda, sistem bir otomatik testten geçtiği için tıkırtılar duyabilirsiniz. Bu sesler çift kavramalı şanzıman için normaldir.

UYARI

Şanzıman arızasından dolayı sürüşe devam edemeyebilir ve gösterge panelindeki şanzıman konumu (D, R) yanıp söndüğünü görebilirsiniz. HYUNDAI yetkili servisine başvurmanızı ve kontrol ettirmenizi öneririz.

    Diger materyaller:

     Hyundai Elantra - Kullanim Kilavuzu 2020 > Çift kavramalı şanzıman

     Hyundai Elantra - Kullanim Kilavuzu 2020 > LCD ekranındaki şanzıman sıcaklığı ve uyarı mesajı

    Şanzıman sıcaklık göstergesi Çift kavramalı şanzıman hararetini görmek için LCD göstergesi üzerinde yol bilgisayarı modunu seçiniz ve şanzıman harareti ekranına geçiniz. Aracı, hararet göstergesi yüksek/hararet uyarısı göstermeyecek şekilde sürünüz.

     Chevrolet Cruze - Kullanim Kilavuzu 2014 > Genel bilgiler

    (sadece Bluetooth PDIM'li CD 400) Bluetooth müziği protokolü A2DP'yi destekleyen Bluetooth kullanan ses kaynakları (örn. müzikli cep telefonları, Bluetooth özelliği olan MP3 çalarlar vb.) Bilgi ve Eğlence sistemine kablosuz olarak bağlanabilir. Önemli bilgi Bluetooth cihazın Bilgi ve Eğlence Sistemine bağlanabilmesi için, önce sistemle eşleştirilmesi gerekir. Bilgi ve Eğlence sistemi sadece, A2DP (Advanced Audio Distribution Profile) versiyon 1.2 veya daha yükseğini destekleyen Bluetooth aygıtlarına bağlanır. Bluetooth aygıtı AVRCP (Audio Video Remote Control Profile) versiyonu 1.0 veya daha yükseğini desteklemelidir. Aygıt AVRCP'yi desteklemiyorsa, Bilgi ve Eğlence sistemi tarafından sadece ses ayarı kontrol edilebilir. Bluetooth aygıtını Bilgi ve Eğlence sistemine bağlamadan önce, Bluetooth işlevleri için kullanım kılavuzundan bilgi alın.