Hyundai Elantra - Kullanim Kilavuzu 2020 > Bilgi ve Eğlence Sistemi

Aracınızın Konfor Özellikleri / Bilgi ve Eğlence Sistemi

USB portu

Bilgilendirme

Orijinal olmayan bir HID (Xenon) far takılması durumunda, aracınızın ses sistemi ve elektronik cihazlar arıza yapabilir.

Parfüm, kozmetik yağ, güneş kremi, el losyonu ve oda spreyi gibi kimyasalların iç parçalara temas etmemesine dikkat ediniz. Bunlar renk değişimine veya hasara neden olabilir.

USB portu

USB portu

Bir USB cihazını bağlamak için USB portunu kullanabilirsiniz.

Bilgilendirme

Güç çıkışına bağlı portatif b i r ses cihazını kullanırken, çalma sırasında parazit olabilir.

Bu durumda portatif ses cihazının kendi güç kaynağını kullanınız.

Anten

Anten

Köpekbalığı yüzgeci tipi anten (1, varsa)

Köpek balığı yüzgeci tipi anten iletilen verileri alır. (örneğin: GPS)

Cam anteni (2)

Aracınız AM ve FM sinyallerini almak için bir cam anteni kullanır.

DİKKAT

  • Arka cam antenine zarar vermemek için, camı temizlerken asla keskin aletler veya aşındırıcı içeren cam temizleyicileri kullanmayınız. Arka camın iç yüzeyini yumuşak bez kullanarak temizleyiniz.
  • Arka camın iç yüzeyine bir yapışkan bant yapıştıracağınız zaman arka cam antenine zarar vermemeye dikkat ediniz.
  • Nikel, Kadmiyum vb. metalik kaplama ilavesinden kaçınınız.
  • Bunlar AM ve FM yayınları sinyallerinin alınmasını bozabilmektedir.
  • Arka cam anteninin yakınına keskin nesneler yerleştirmeyiniz.
  • Arka cama film kaplamak, antenin düzgün çalışmamasına neden olabilir.

Direksiyon simidi ses sistemi kontrolü

Direksiyon simidi ses sistemi kontrolü

Kullanım konforunu artırmak için, aracınızın direksiyonu üzerine ses sistemi kontrol düğmeleri yerleştirilmiştir.

Müzik sisteminde aynı anda birden fazla tuş kullanmayınız.

VOLUME (VOL + / VOL -) (1)

  • Sesi artırmak için çevrilen SES düğmesini yukarı kaldırınız.
  • Sesi azaltmak için SES çevirmeli düğmesini aşağı indiriniz.

SEEK/PRESET(/\/\/) (2)

Eğer SEEK/PRESET çevirmeli düğmeyi yukarı veya aşağı hareket ettirilir ve 0,8 saniye veya daha uzun bir sure bu şekilde tutulursa, aşağıdaki modlarda işlev görür.

  • RADYOmodu

AUTO SEEK svici görevini görür. Siz svici bırakana kadar ARAMAYA devam edecektir.

  • Medya modu

FF/REW (Hızlı ileri - Geri Sarma) svici görevini görür.

Eğer SEEK/PRESET çevirmeli düğmesi yukarı veya aşağı hareket ettirilirse, aşağıdaki modlarda işlev görür.

  • RADYOmodu

AYARLI İSTASYON YUKARI/AŞAĞI svici görevini görür.

  • Medya modu

PARÇA YUKARI/AŞAĞI düğmesi olarak işlev görür.

MOD(0)(3)

Radyoyu seçmek için MODE tuşuna basınız.

SESSİZfâ)(4)

  • Sessize almak için bu tuşa basınız.
  • Sesi açmak için bu tuşa tekrar basınız.

Bilgilendirme

Ses kontrol tuşları hakkında ayrıntılı bilgi, bu bölümün ilerideki sayfalarında anlatılmıştır.

Bilgi ve eğlence sistemi (varsa)

Aracınızda ek olarak navigasyon varsa, lütfen ayrıca verilen bilgi ve eğlence sistemi kılavuzunu inceleyiniz.

Ses tanıma (varsa)

Ses tanıma (varsa)

Ses tanıma özelliği sayesinde bilgi ve eğlence sisteminin birçok fonksiyonu için komut verilebilir.

Aracınızda ek olarak navigasyon varsa, lütfen ayrıca verilen bilgi ve eğlence sistemi kılavuzunu inceleyiniz.

Bluetooth Wireless Technology eller serbest

Bluetooth Wireless Technology eller serbest

Telefonunuzu, Bluetooth Wireless Technology yardımıyla kablosuz olarak kullanabilirsiniz.

  1. Çağrı / Cevaplama tuşu
  2. Çağrı sonlandırma düğmesi
  3. Sold. Direks. Mikrofon
  4. Sağd. direksiyon Mikrofon
  • Ses Sistemi: Detaylı bilgi için, bu bölümdeki "AUDIO" (Radyo) kısmına bakınız.
  • Navigasyon : Bluetooth Wireless Technology eller serbest sistemi ile ilgili detaylı bilgiler ayrı olarak verilen bir kılavuzda açıklanmıştır.

Aracın radyosu nasıl çalışır?

FM Alıcısı

FM Alıcısı

AM ve FM radyo sinyalleri, bulunduğunuz şehirdeki yayın kuleleri üzerinden verilir.

Bu sinyaller, aracınızın radyo anteni tarafından alınır. Radyo tarafından alınan bu sinyaller, daha sonra aracınızın hoparlörlerine aktarılır.

Aracınıza güçlü bir radyo sinyali geldiğinde, ses sisteminizde uygulanan hassas mühendislik sayesinde mümkün olan en iyi kalitede yayın sağlanır. Ancak, bazı durumlarda aracınıza gelen sinyal güçlü ve net olmayabilir.

Bu durum; radyo istasyonu mesafesi, daha güçlü radyo istasyonlarının yakınlığı veya çevrede bina, köprü vb. büyük yapıların olması gibi etkenlerden kaynaklanabilir.

AM(MW, LW)alıcısı

AM(MW, LW)alıcısı

FM yayınlarına kıyasla, AM yayınları daha uzun mesafelerden alınabilmektedir. Bunun nedeni, AM radyo dalgalarının düşük frekanslarda iletilmeleridir. Bu uzun mesafeli, düşük frekanslı radyo dalgaları, atmosfere doğru düz doğrultuda ilerlemek yerine, yer küresinin kıvrımlarını takip edebilir. Ayrıca, karşılaştığı engellerin çevresinden dolaşır ve bunun sonucunda daha geniş bir sinyal kapsama alanına sahip olur.

FM radyo istasyonu

FM radyo istasyonu

FM yayınları yüksek frekansta iletilirler ve yer küresi kıvrımlarını izlemezler. Bu nedenle, FM yayınları genellikle radyo istasyonundan uzaklaştıktan sonra zayıflamaya başlar. Ayrıca FM sinyalleri, bina, dağ ve benzeri engellerden kolay etkilenir.

Bu durum, radyonuzda bir arıza olduğunu düşünmenize yol açan birtakım dinleme sorunlarına neden olabilir. Aşağıdaki durumlar normaldir ve herhangi bir radyo arızası olduğunu göstermez:

FM radyo istasyonu

  • Sinyalde zayıflama - Aracınız radyo istasyonundan uzaklaştıkça, sinyal zayıflar ve ses azalmaya başlar. Böyle olduğunda, daha güçlü bir istasyon seçmenizi öneririz.
  • Sinyalde Dalgalanma/Parazit - Radyo istasyonu vericisi ile radyonuz arasındaki zayıf FM sinyalleri veya büyük engeller, parazit veya dalgalanma seslerinin oluşmasına yol açarak sinyalleri bozabilir. Tiz seviyesinin düşürülmesi, parazit ortadan kalkana kadar bu etkiyi azaltabilir.

FM radyo istasyonu

  • istasyon Karışması - FM sinyali zayıflamaya başladığında, aynı frekansa yakın daha güçlü sinyalleri olan bir başka radyo çalmaya başlayabilir. Bunun nedeni, radyonuzun en güçlü sinyalleri almak üzere tasarlanmış olmasıdır. Böyle olduğunda, sinyali daha güçlü bir istasyon seçiniz.
  • Radyo Yayınları Girişimi - Farklı yönlerden alınan radyo dalgaları ses kalitesinde bozulmaya veya dalgalanmaya yol açabilir. Bu durum, aynı istasyondan alınan doğrudan veya yansımış sinyaller veya birbirine yakın frekanslarda iki istasyonun sinyallerinden kaynaklanabilir.

    Böyle olduğunda, bu durum düzelene kadar başka bir istasyon seçiniz.

Cep telefonu veya iki yollu telsiz kullanılması

Araç içinde cep telefonu kullanıldığında, ses sisteminde bir parazit oluşabilir. Bu durum, ses sisteminde bir sorun olduğunu göstermez. Bu gibi durumlarda, cep telefonunuzu radyodan mümkün olduğu kadar uzakta kullanınız.

DİKKAT

Araç içinde cep telefonu veya telsiz gibi bir haberleşme sistemi kullanıldığında, ayrı bir harici anten takılmalıdır. Cep telefonu veya telsizin yalnızca dahili anten ile kullanılması, aracın elektrik sistemi üzerinde parazit yapabilir ve aracın güvenli çalışmasını olumsuz yönde etkileyebilir.

UYARI

Sürüş esnasında cep telefonu kullanmayınız.

Cep telefonu kullanmak için güvenli bir yerde durunuz.

    Diger materyaller:

     Hyundai Elantra - Kullanim Kilavuzu 2020 > İç özellikler

    Küllük Küllüğü kullanmak için kapağını açınız. Küllüğü temizlemek: Plastik küllük yuvası, kapağı saat yönünde döndürüldükten sonra plastik hazne yukarı kaldırılarak çıkartılmalı ve dışarı alınmalıdır.

     Hyundai Elantra - Kullanim Kilavuzu 2020 > Ses Sistemi (Dokunmatik Ekransız)

    Sistem yerleşim düzeni - kontrol paneli Bluetooth Wireless Technology ile AUDIO düğmesi Radyo/medya modu seçim penceresini görüntülemek için bu tuşa basınız. Mod seçim penceresi gözüktüğünde, tercih edilen modu seçmek için [TUNE] kontrol tuşunu çeviriniz ve ardından tuşa basınız. [MENU/CLOCK] - Popup Modu menüsünde popup Modu seçildiği zaman, modu değiştirmek için kontrol panelindeki [AUDIO] düğmesine basınız. Kontrol paneli üzerindeki [AUDIO] tuşuna her bastığınızda, radyo modu sırasıyla radyo - medya olarak değişir. PHONE düğmesi Bluetooth aracılığıyla bir telefona bağlanmayı başlatmak için bu tuşa basınız. Bluetooth telefon bağlantısı yapıldıktan sonra, Bluetooth telefon menüsüne erişmek için basınız. FAV düğmesi Radyo dinlerken, önceden ayarlanmış listenin sonraki sayfasına gitmek için bu tuşa basınız. POWER düğmesi/VOL kontrol düğmesi Sistemi açmak veya kapamak için basınız. Sistem ses seviyesini ayarlamak için sola veya sağa çeviriniz. Bluetooth Wireless Technology ile SEEK/TRACK düğmesi Radyo istasyonu/parça/şarkı(dosya) değiştirir. Radyo dinlerken, istasyon aramak için basılı tutunuz. Bir medya oynatılırken, ileri veya geri sarmak için tuşu basılı tutunuz (Bluetooth ses modu haricinde). MENU düğmesi/CLOCKdüğmesi Mevcut moddaki menü ekranına erişmek için basınız. Zaman kurulum ekranına erişmek için bu tuşu basılı tutunuz. TUNE kontrol düğmesi/FİLE kontrol düğmesi/ENTER düğmesi Radyo dinlerken, frekansı ayarlamak için çeviriniz. Medya oynatırken, parça/dosya aramak için bu tuşu çeviriniz (Bluetooth ses modu haricinde). Düğmeyi çevirerek arama yaparken, o anki parça/dosyayı seçmek için düğmeye basınız (Bluetooth ses modu haricinde). Sayı tuşları (1 RPT- 4 BACK) Radyo dinlerken, kaydedilmiş bir istasyonu dinlemek için basınız. Radyo dinlerken, o anki radyo istasyonunu kaydetmek için bu tuşu basılı tutunuz. USB/Bluetooth ses modlarında, tekrar oynatım modunu değiştirmek için [1 RPT] düğmesine basınız. Karışık oynatım modunu değiştirmek için [2 SHFL] düğmesine basınız. Bir önceki ekrana dönmek için [4 BACK] düğmesine basınız. Sistem yerleşim düzeni - direksiyon simidi uzaktan kumanda Bluetooth donanımlı model

     Hyundai Elantra - Kullanim Kilavuzu 2020 > Kullanıcı bakımı

    UYARI Araç üzerinde servis bakım işinin yapılması tehlikeli olabilir. İşin yapılması ile ilgili doğru alet ve donanımınız yok ise ya da yeterli bilgi ve deneyimden yoksunsanız, aracınıza HYUNDAI yetkili servisinde müdahale edilmesini öneririz.