Volkswagen Golf - Kullanim Kilavuzu 2013 > Farların açılması ve kapatılması

Sürüşten önce / Aydınlatma ve görüş / Farların açılması ve kapatılması

Şek. 82 Direksiyonun yanında: Çeşitli far düğmesi tipleri
Şek. 82 Direksiyonun yanında: Çeşitli far düğmesi tipleri

Araç aydınlatmasının kullanımı ile ilgili ülkelere özgü yasal düzenlemeleri dikkate alın.

Fabrika montajlı römork düzeneğine sahip araçlarda: Arka sis lambası bulunan ve çekici araçla elektrik bağlantısı olan bir römorkta, çekici araçtaki sis lambası otomatik olarak kapanır.

Far düğmesini istenilen konuma çevirin =>Şek. 82:

Sis lambaları, kısa far ve park lambası kapalı.

Far kapalı veya sürekli sürüş farı veya gündüz sürüş farı açık.

Yönlendirme aydınlatması açılabilir.

Otomatik far sistemi ve mevcut ise sürekli sürüş farı veya gündüz sürüş farı açık.

Park lambaları açık.

Park lambaları açık.

Kısa far kapalı; duruma göre park lambaları bir süre daha yanabilir.

Kısa far açık.

Sis lambaları

Far düğmesindeki gösterge lambası İD veya , sis lambalarının yandığını gösterir.

  • Sis lambalarının İD açılması: Far düğmesini ilk kademeye kadar dışarı çekin.
  • Arka sis lambalarının açılması: Far düğmesini tamamen dışarı çekin.
  • Sis lambalarını kapatmak için far düğmesini itin veya 0 konumuna çevirin.

Kapatılmayan farlar için uyarı sesleri

Araç anahtarı kontaktan çekilmiş ve sürücü kapısı açılmış olduğunda, aşağıda belirtilen koşullar altında uyarı sesleri duyulur. Bu uyarı sesleri, farın açık kaldığını hatırlatır.

  • Park lambaları açıkken
  • Far düğmesi veya konumundayken.

Gaz deşarjlı ampuller

Gaz deşarjlı ampuller yolun daha iyi aydınlatılması ve aracın trafikteki diğer kişiler tarafından daha iyi görülmesi için parlak ve homojen bir ışık üretir. Gaz deşarjlı ampullerdeki ışık, gaz doldurulmuş cam bir gövde içerisinde bulunan iki elektrot arasındaki çok yüksek elektrik gerilimi ile oluşur.

Elektrotlar zamanla aşınabilir ve bundan dolayı aralarındaki mesafe artabilir. Gaz deşarjlı ampullerin kontrol ünitesi bu değişikliği algılar, parlak ve homojen ışığı aynı seviyede üretebilmek için gerilimi artırır.

Gaz deşarjlı ampuller de yanarak bozulabilir. Gaz deşarjlı ampuller yanarak bozulmadan önce titrek veya düzensiz bir şekilde yanar. Gösterge tablosu ekranında, araç donanımına bağlı olarak bununla ilgili bir mesaj görüntülenir.

Gaz deşarjlı ampuller titrek veya düzensiz bir şekilde yanmaya başladığında, hemen bir yetkili servise başvurun ve farları kontrol ettirin.

UYARI

Park lambası veya gündüz sürüş farı, yolu iyi bir şekilde aydınlatmak ve trafikteki diğer kişiler tarafından görülebilmek için yeterli ışık yoğunluğuna sahip değildir.

  • Karanlıkta, yağışlı havada ve görüşün iyi olmadığı durumlarda daima kısa farı açın.

Aydınlatma ve görüş - fonksiyonlar

Park lambası

Park lambası açık olduğunda (sol veya sağ sinyal lambası), aracın ilgili tarafındaki far ve arka park lambası birlikte yanar. Park lambası, sadece kontak kapalıyken ve sinyal ile far kolu, park lambası devreye sokulmadan önce orta konumda bulunuyorsa yakılabilir.

Çift taraflı sürekli yanan park lambaları

Kontak kapalı ve far düğmesi konumundayken araç dışarıdan kilitlendiğinde, çift taraflı sürekli yanan park lambaları devreye girer. Bu durumda, sadece park lambası ve arka lamba grubunun bir bölümü ile birlikte iki far yanar.

Sürekli sürüş farı

Sürekli sürüş farı yanarken; kısa farlar, park lambaları ve plaka lambaları da yanar.

Sürekli sürüş farı, far düğmesi 0 veya AUTO konumunda bulunuyorsa, kontak her açıldığında yanar.

Far düğmesindeki gösterge lambası , sürekli sürüş farının açık olduğunu gösterir.

Far düğmesi AUTO konumundaysa, bir ışık sensörü, göstergelerin ve düğmelerin aydınlatmasını otomatik olarak açar ve kapatır.

Sürekli sürüş farı manuel olarak açılıp kapatılamaz.

Gündüz sürüş farı

Gündüz sürüş farı için ön farlarda veya ön tamponda ayrı lambalar vardır.

Gündüz sürüş farı açık olduğunda, sadece bu lambalar yanar Gündüz sürüş farı, far düğmesi 0 veya AUTO konumunda bulunuyorsa, kontak her açıldığında yanar.

Far düğmesi AUTO konumundaysa, bir ışık sensörü, göstergelerin ve düğmelerin aydınlatmasını otomatik olarak açar ve kapatır.

Gündüz sürüş farı manuel olarak açılıp kapatılamaz.

Otomatik sürüş farı kumandası AUTO

Otomatik sürüş farı kumandası, sadece yardımcı bir sistemdir ve her sürüş durumunu yeterli ölçüde algılamayabilir.

Far düğmesi AUTO konumundaysa, araç aydınlaması, göstergelerin ve düğmelerin aydınlatması, aşağıda belirtilen durumlarda otomatik olarak açılır veya kapatılır.

Otomatik sürüş farı kumandası AUTO

Otomatik olarak açılması:

  • Işık sensörü karanlığı algıladığında; örneğin, tünellerden geçilirken.
  • Yağmur sensörü yağış algıladığında ve cam sileceklerini çalıştırdığında.
  • Gündüz sürüş farı olmayan araçlarda: Bir kaç saniye yaklaşık 140 km/h (87 mph) üzerinde bir hızda sürüş yapıldığında.

Otomatik olarak kapatılması:

  • Aydınlığın yeterli olduğu algılandığında.
  • Cam silecekleri birkaç dakika boyunca kullanılmadığında.
  • Gündüz sürüş farı olmayan araçlarda: Bir kaç dakika yaklaşık 65 km/h (40 mph) altında bir hızda sürüş yapıldığında.

Dinamik viraj farı (AFS)

Virajlarda, hareketli farlar yolu otomatik olarak daha iyi aydınlatır. Dinamik viraj farı, sadece kısa far açık olduğunda ve yaklaşık 10 km/h (6 mph) değerinin üzerindeki hızlarda çalışır.

Lambaların hareket davranışı, sürüş profili seçimine sahip araçlarda seçilen sürüş profili tarafından etkilenebilir

Yurtdışı seyahat modu   aktif olduğunda, dinamik viraj farı çalışmaz.

Farlar, bazı modellerde düz sürüşlerde de birbirinden bağımsız olarak hareket eder. Bu fonksiyon, hava şartlarına ve hıza bağlı olarak yolun daha iyi aydınlatılmasını sağlar. Farın önceki konumuna geri alınması, hıza bağlı olarak ve gecikmeli şekilde gerçekleşir.

ilgili donanıma sahip araçlarda dinamik viraj farı, bilgi-eğlence sisteminde (ÇAR) düğmesi ile ve ve [Far]fonksiyon alanları üzerinden açılıp kapatılabilir veya far açma zamanı değiştirilebilir

Dönüş farı

Yavaş dönüşlerde veya çok dar virajlarda dönüş farı otomatik olarak açılır. Dönüş farı, sis lambasına veya ön fara entegre edilmiş olabilir ve sadece 40 km/h (25 mph) altındaki hızlarda yanar.

Geri vitese geçildiğinde, manevra sırasında çevrenin daha iyi aydınlatılmasını sağlamak için aracın iki tarafındaki dönüş farları açılır.

UYARI

Yol yeterli şekilde aydınlatılmadığında ve araç trafikteki diğer kişiler tarafından görülemediğinde veya çok zor görüldüğünde, kazalar meydana gelebilir.

  • Otomatik sürüş farı kumandası (AUTO), sadece aydınlık durumundaki değişimlerde kısa farı yakar; örneğin sisli havalarda yakmaz.
  • Yolun hava ve aydınlatma şartları nedeniyle yeterince aydınlatılamamış olduğu durumlarda gündüz sürüş farını kesinlikle kullanmayın.

    Gündüz sürüş farı, yoluiyi bir şekilde aydınlatmak ve trafikteki diğer kişiler tarafından görülebilmek için yeterli bir ışık yoğunluğuna sahip değildir.

  • Gündüz sürüş farıyla birlikte arka lambalar yakılmaz. Arka lamba grubu yanmayan bir araç; karanlıkta, yağışlı havalarda ve görüşün kısıtlı olduğu durumlarda, trafikteki diğer kişiler tarafından görülemez.

Soğuk ve nemli hava şartlarında, farların, arka lambaların ve sinyallerin iç tarafında geçici buğulanma görülebilir. Bu tamamen normal bir durumdur ve aracın aydınlatma donanımının kullanım ömrünü hiçbir şekilde etkilemez.

    Diger materyaller:

     Volkswagen Golf - Kullanim Kilavuzu 2013 > Aydınlatma

    Araç aydınlatmasının kullanımı ile ilgili ülkelere özgü yasal düzenlemeleri dikkate alın. Farların doğru ayarlanmış olmasından ve doğru sürüş farlarının kullanılmasından daima sürücü sorumludur.

     Volkswagen Golf - Kullanim Kilavuzu 2013 > Uzun far ayarlama sistemi

    Uzun far ayarlama sistemi (Light Assist) Uzun far ayarlama sistemi, sistem sınırları içerisinde, çevre ve trafik koşullarına bağlı olarak uzun farı yaklaşık 60 km/h (37 mph) hızın üzerinde otomatik olarak açar ve yaklaşık 30 km/h (18 mph) hızın altında otomatik olarak tekrar kapatır Kontrol işlemi, dikiz aynasının tabanında bulunan bir kamera ile gerçekleşir.

     BMW 2 Series Gran Coupe - Kullanim Kilavuzu 2020 > Sürüş verileri

    Prensip Sürüşe ilişkin değerler, ör. ortalama tüketim ya da günlük kilometre gösterilir. Genel Sürüş verileri kontrol ekranında ve gösterge panelinde gösterilebilir. Değerler farklı aralıklarla gösterilebilir ve sıfırlanabilir, ör. yakıt doldurduktan sonra.