Hyundai Elantra - Kullanim Kilavuzu 2020 > Hava yastığı sistemi nasıl çalışır?

Güvenlik Sistemi / Hava yastığı - ilave güvenlik sistemi / Hava yastığı sistemi nasıl çalışır?

Hava yastığı sistemi nasıl çalışır?

SRS sistemi aşağıdaki parçalardan oluşur:

  1. Sürücü ön hava yastığı modülü
  2. Yolcu ön hava yastığı modülü
  3. Yan hava yastığı modulleri
  4. Perde hava yastığı modülleri
  5. Ön gerdirici mekanizmaları
  6. Hava yastığı uyarı ışığı
  7. SRS Kontrol Modülü (SRSCM)
  8. Ön darbe sensörleri
  9. Yan darbe sensörleri (varsa)

SRSCM, kontak anahtarı ON (açık) konumunda iken veya kontak kapatıldıktan sonra 3 saniyelik süre dahilinde olası bir çarpışmanın, hava yastığının açılacağı veya ön gerdiricili emniyet kemerinin açılacağı derecede şiddetli olup olmadığına karar vermek için, SRS parçalarını sürekli olarak izler.

SRS uyarı ışığı

Gösterge panelindeki SRS (ilave Güvenlik Sistemi) hava yastığı uyarı lambası şekilde resmedilen hava yastığı sembolünü gösterir.

Sistem, arızalara karşı hava yastığı elektrik sistemini kontrol eder. Yanan uyarı lambası, ön hava yastıkları, yan ve/veya perde hava yastıklarını kapsayan hava yastığı sisteminde potansiyel bir sorun olduğunu gösterir.

UYARI

SRS sistemi arızalı ise, bir kaza sırasında hava yastığı düzgün şekilde açılmayabilir ve ciddi yaralanma ve ölüm riski artar.

Aşağıdaki durumlardan herhangi biri gerçekleştiğinde, SRS sisteminiz arızalı demektir:

  • Kontak anahtarı ON (AÇIK) konuma geldiğinde, lambanın yaklaşık üç ila altı saniye arası bir süreyle yanmaması.
  • Yaklaşık üç ile altı saniye arası yandıktan sonra hava yastığı uyarı ışığının sönmemesi.
  • Araç hareket halinde olduğunda hava yastığı uyarı ışığının yanması.
  • Motor çalıştığı zaman ışığın yanıp sönmesi.

Yukarıdaki durumlardan herhangi biri meydana gelirse, SRS sisteminizi HYUNDAI yetkili servisine kontrol ettirmenizi öneririz.

Orta ve yüksek hızlarda meydana gelen bir önden çarpışma sırasında, sensörler aracın hızla yavaşladığını algılar. Yavaşlama oranı yeteri kadar yüksek ise, kontrol ünitesi ön hava yastıklarını zamanında ve gerekli kuvvet ile açar.

Ön hava yastıkları, emniyet kemerlerinin uygun ek güvenlik sağlayamadığı önden çarpışmalarda harekete geçerek sürücüyü ve ön yolcuyu korumaya yardım eder.

Gerekli olduğunda, yan hava yastıkları yandan çarpma sırasında üst yan gövdeyi destekleyerek koruma sağlar.

  • Hava yastıkları, sadece kontak anahtarı ON (AÇIK) konumunda iken veya kontak kapatıldıktan sonra 3 saniyelik süre içinde etkinleşir. (gerektiğinde açılmak üzere)
  • Hava yastıkları, araç içindekileri ciddi fiziksel yaralanmalara karşı korumak amacıyla, bazı önden veya yandan çarpışmalar sırasında şişer.
  • Genellikle, hava yastıkları çarpışmanın şiddeti ve yönü gibi nedenlere bağlı olarak açılacak şekilde tasarlanmıştır.

    Bu iki faktör, sensörlerin elektronik bir hava yastığı açılma sinyali üretip üretmeyeceğini belirler.

  • Ön hava yastıkları anında tamamen açılır ve söner. Bir kaza anında hava yastıklarının açıldığını görmeniz fiilen mümkün değildir. Daha çok, çarpışmadan sonra, bağlantı yerlerinden sarkan sönmüş hava yastıklarını görebilirsiniz.
  • Koruma sağlamak için, hava yastıkları mutlaka hızlı bir şekilde açılmalıdır.

    Hava yastığının hızla açılması, yolcu, aracın iç aksamına çarpmadan önce, yolcuyla aracın iç aksamı arasına hava yastığının girmesini sağlayan son derece kısa bir sürede gelişen bir olaydır.

    Açılma hızı, ciddi veya ölümcül yaralanma riskini azaltır ve bu nedenle hava yastığı tasarımının olmazsa olmaz bir unsurudur.

  • Ancak hava yastığının hızlı açılması, yüzde tahriş, ezilme, kemik kırılması gibi yaralanmalara neden olabilir, çünkü bu hız aynı zamanda hava yastıklarının büyük bir kuvvetle açılmasına da neden olur.
  • Sürücü direksiyona çok yakın bir konumdaysa, hava yastığıyla temas ölümcül yaralanmalara neden olabilir.

Açılmış bir hava yastığı yüzünden yaralanma riskini azaltmak için önlemler alabilirsiniz.

En büyük risk hava yastığına çok yakın oturmaktır. Bir hava yastığının açılması için boşluğa ihtiyacı vardır. Sürücülerin aracın hakimiyetini muhafaza ederek direksiyonun ortası ile göğüslerinin arasında mümkün olduğu kadar mesafe kalacak şekilde oturmaları önerilir.

  • Sürücü ön hava yastığı (1)

Hava yastığı sistemi nasıl çalışır?

SRSCM, aracın belirli bir şiddetle önden çarpıştığını algıladığı zaman, otomatik olarak ön hava yastıklarını açar.

  • Sürücü ön hava yastığı (2)

Hava yastığı sistemi nasıl çalışır?

Hava yastığının açılması esnasında yastık kapakları üzerindeki yırtılma çizgisi, hava yastığının açılması ile oluşan basınç etkisi ile ayrılır. Kapağın açılması ile hava yastıkları t am olarak şişer.

Tam olarak açılmış bir hava yastığı, emniyet kemerini uygun takmış bir sürücünün veya ön yolcunun ileri doğru hareketini engeller ve böylelikle baş ve göğüs yaralanmasını önler.

Sürücü ön hava yastığı (3)

Sürücü ön hava yastığı (3)

Yolcu ön hava yastığı

Yolcu ön hava yastığı

Hava yastığı tamamen şiştikten sonra hemen sönmeye başlar; böylelikle sürücü tekrar ileriyi görebilir, direksiyonu yeniden kullanabilir veya diğer kumandaları çalıştırabilir.

UYARI

Yolcu hava yastığı açıldığı zaman, nesnelerin tehlike yaratacak şekilde fırlamasını önlemek için:

  • Yolcu hava yastığının yerleştirildiği ön yolcu panelindeki torpido gözünün üst kısmına herhangi bir nesne (bardak, CD tutucu, çıkartma, vs.) yerleştirmeyiniz veya yapıştırmayınız.
  • Gösterge panelinin yakınına veya üzerine sıvı koku giderici yerleştirmeyiniz.

    Diger materyaller:

     Hyundai Elantra - Kullanim Kilavuzu 2020 > Hava yastıkları nerede?

    Sürücü ve yolcu hava yastıkları (varsa)

     Hyundai Elantra - Kullanim Kilavuzu 2020 > Bir hava yastığı açıldıktan sonra ne olur?

    Bir ön veya yan hava yastığı açıldıktan sonra çok hızlı bir şekilde söner. Hava yastığının açılması, sürücünün ön camdan bakmasını veya direksiyonu kullanmasını engellemez. Perde tipi hava yastıkları açıldıktan sonra bir süre kısmen şişmiş olarak kalabilir.

     Chevrolet Cruze - Kullanim Kilavuzu 2014 > Lastik onarım seti

    Lastik yüzeyinde oluşan ufak lastik hasarları lastik tamir seti ile giderilebilir. Batan maddeyi lastikten çıkarmayın. Lastikteki 4 mm'den daha büyük hasarlar veya lastik yan yüzeyindeki hasarlar lastik tamir seti ile onarılamaz. Uyarı