Hyundai Elantra - Kullanim Kilavuzu 2020 > Kilitlenmeyi Önleyen Fren Sistemi (ABS)

Aracınız ile sürüş / Fren sistemi / Kilitlenmeyi Önleyen Fren Sistemi (ABS)

UYARI

Kilitlenmeyi Önleyen Fren Sistemi (ABS) veya Elektronik Denge Kontrolü (ESC) sistemleri, uygun olmayan veya tehlikeli manevralar nedeniyle ortaya çıkabilecek kazaları önleyemez. Acil frenleme sırasında araç hakimiyeti iyileştirilmişse de, mutlaka önünüzdeki araç ile güvenli bir mesafe koruyunuz. Zor yol koşullarında araç hızı mutlaka düşürülmelidir. Aşağıda sıralanan koşullarda, ABS veya ESC sistemi olan araçların duruş mesafesi, bu sistemlerin olmadığı araçlardan daha uzun olabilir.

Aşağıdaki koşullarda aracınızı düşük hızlarda sürünüz:

  • Gevşek zemin, çakıllı veya karla kaplı yollarda.
  • Yol yüzeyinin çukurlu ve engebeli olduğu yollarda.
  • Aracınızda lastik zinciri takılı ise.

ABS veya ESC ile donatılmış araçlarda emniyet özellikleri, yüksek hızda veya viraj alırken denenmemelidir. Bu, sizi ve diğer araçları tehlikeye sokar.

ABS sistemi, frenleme sırasında kızaklamayı önlemeye yardım eden elektrik destekli bir sistemdir. ABS sistemi sürücünün direksiyona hakim olmasına ve aynı anda fren yapmasına izin verir.

ABS'nin Kullanımı

Acil bir durumda ABS'den azami faydayı elde etmek için, fren basıncını değiştirmeyiniz ve frenleri pompalamaya çalışmayınız.

Fren pedalına mümkün olduğunca sert basınız.

Tekerlekleri kilitleyecek şartlarda frene basarsanız, frenlerden bir ses duyarsınız veya fren pedalında bununla ilgili bir his algılarsınız. Bu normaldir ve ABS'nizin devrede olduğunu gösterir.

ABS sistemi, aracın durma süresini veya mesafeyi azaltmaz.

Daima önünüzdeki araçla aranızda emniyetli bir mesafe bulundurunuz.

ABS sistemi, bir virajı çok hızlı almaya çalışmak veya ani bir şerit değişikliği yapmak gibi ani yön değişikliklerinden kaynaklanan bir kaymayı önlemez. Yol ve hava şartlarına göre daima güvenli bir hızda sürünüz.

ABS denge kaybını önleyemez. Sert fren yaparken, direksiyonu daima dikkatli kullanınız.

Direksiyon simidinin şiddetli ve sert hareketi, aracınızın karşıdan gelen trafiğe doğru yön değiştirmesine veya yolun dışına çıkmasına neden olabilir.

Gevşek ve düz olmayan yol zeminlerinde ABS'nin çalışması, normal fren sistemine sahip araçlara göre daha uzun bir mesafede durmaya sebep olabilir.

ABS uyarı ışığı (), kontak ON durumuna getirildikten sonra birkaç saniye boyunca yanar. Bu sürede, ABS kendi kendisini kontrol eder ve her şey normalse ışık söner. Işık sönmüyorsa, ABS'nizde bir sorun olabilir. Mümkün olduğu kadar çabuk HYUNDAI yetkili servisine başvurmanızı öneririz.

UYARI

Eğer ABS uyarı ışığı () yanıyor ve sönmüyorsa, ABS'de bir sorun olabilir. Fren gücünüz normal çalışır. Ciddi yaralanma veya ölüm riskini azaltmak için, mümkün olduğu kadar çabuk HYUNDAI yetkili servisine başvurmanızı öneririz.

Çekişin iyi olmadığı, örneğin buzlanmış bir yolda sürerken ve devamlı fren yaparken, ABS sürekli olarak devrede kalabilir ve ABS uyarı ışığı () yanabilir.

Aracınızı güvenli bir yere çekip motoru kapatınız.

Motoru yeniden çalıştırınız. Eğer ABS gösterge lambası sönmüşse, ABS sisteminiz normaldir.

Aksi halde, ABS sisteminizde bir sorun olabilir. Mümkün olduğu kadar çabuk HYUNDAI yetkili servisine başvurmanızı öneririz.

Bilgilendirme

Akü boşaldığı için aracınızı takviye ile çalıştırdığınız zaman, ABS uyarı ışığı () yanabilir. Bunun nedeni düşük akü voltajıdır.

ABS'nizde arıza olduğu anlamına gelmez.

Yola çıkmadan önce akünüzü şarj ettiriniz.

    Diger materyaller:

     Hyundai Elantra - Kullanim Kilavuzu 2020 > Auto Hold

    Sürücünün aracı fren pedalına basarak tamamen durdurmasından sonra, Auto Hold sistemi fren pedalına basılmamış olsa bile aracı sabit durumda tutar. Açmakiçin: Sürücü kapısı, motor kaputu ve bagaj kapağı kapalı iken, fren pedalına ve sonra [AUTO HOLD] svicine basınız.

     Hyundai Elantra - Kullanim Kilavuzu 2020 > Elektronik Denge Kontrolü Programı (ESP)

    Elektronik Denge Kontrolü (ESC) viraj alma manevraları esnasında aracı dengelemeye yardımcı olur.

     Citroen C-Elysee - Kullanim Kilavuzu 2018 > Motorun stop edilmesi

    Aracı hareketsiz hale getiriniz. Motor rölantide çalışırken anahtarı 1 pozisyona getiriniz. Anahtarı kontaktan çıkarınız. Direksiyon kolonunu kilitlemek için direksiyon simidini kilitleninceye kadar çeviriniz.