Tüm emniyet kemerlerinin durumunu düzenli olarak kontrol edin. Emniyet kemeri dokuması, bağlantıları, toplama mekanizması veya kilit parçalarının zarar görmesi durumunda, ilgili emniyet kemerinin yetkili servis tarafından değiştirilmesini sağlayın Yetkili servisler, aracın donanımına ve model yılına uygun yedek parçalar bulundurmaktadır.
Bunun için Volksvvagen yetkili servislerine başvurabilirsiniz.
Tamamlayıcı bilgiler ve uyarılar:
UYARI
Emniyet kemerlerinin yanlış takılması veya hiç takılmaması, ağır veya ölümcül yaralanma riskini artırır. Emniyet kemerlerinin en iyi koruma etkisi, sadece emniyet kemerlerinin takılması ve doğru kullanılması ile sağlanır.
Bu t üm yolcular için, ve ayrıca şehir trafiğinde de geçerlidir.
Aksi takdirde, kemer kilidi ve emniyet kemeri fonksiyonu olumsuz etkilenebilir.
UYARI
Hasar görmüş emniyet kemerleri büyük risk oluşturur ve ağır veya ölümcül yaralanmalara sebep olabilir.
Emniyet kemerlerinin toplama ve kilitleme mekanizmalarındaki onarım çalışmaları, yetkili servis tarafından yapılmalıdır.
Uyarı lambaları
Şek. 57 Gösterge tablosundaki uyarı lambası.
Şek. 58 Gösterge tablosundaki arka koltukların kemer durum göstergesi.
Kontak açıldığında, ampul kontrolü için bazı uyarı ve gösterge lambaları kısa bir süre yanar. Bu lambalar birkaç saniye sonra söner.
ilk hareket esnasında ve yaklaşık 25 km/h (15 mph) üstünde bir hıza ulaşıldığında emniyet kemerleri takılmamışsa veya sürüş sırasında emniyet kemerleri çıkarılırsa, birkaç saniye süreyle sesli bir sinyal duyulur. Ek olarak uyarı lambası yanıp söner
Kontak açıkken, sürücü ve ön yolcu emniyet kemerlerini takmazsa, uyarı lambası 4- sönmez.
Arka koltuklar için emniyet kemeri durum göstergesi
Gösterge tablosundaki emniyet kemeri durum göstergesi =>Şek. 58, kontak açılırken, arka koltuktaki yolcuların emniyet kemerlerini takıp takmadıklarını gösterir. Sembol bu koltuktaki yolcunun „kendi" emniyet kemerini taktığını gösterir.
Arka koltuklarda bir emniyet kemeri takıldığında veya çıkarıldığında, emniyet kemeri durum göstergesi 30 saniye süreyle görüntülenir. Bu gösterge, gösterge tablosundaki () düğmesine basılarak ekrandan silinebilir.
Seyir sırasında, arka koltuktaki emniyet kemerlerinden biri çıkarılırsa, emniyet kemeri durum göstergesi maksimum 30 saniye süreyle görüntülenir. Hız yaklaşık 25 km/h (15 mph) değerinin üzerinde olduğunda, ek olarak sesli bir uyarı da duyulur.
Önden çarpmalar ve fizik yasaları
Şek. 59 Yolcularının emniyet kemerlerinin takılı olmadığı bir araç duvara
doğru yaklaşıyor.
Önden çarpmalarda geçerli fizik kuralları basitçe şöyle açıklanabilir. Araç hareket eder etmez =>Şek.
59 hem araç hem de araçta bulunan kişiler, "kinetik enerji" olarak tabir edilen bir enerjiye sahip olur.
Araç hızı ve ağırlık ne kadar fazlaysa kaza durumunda sönümlenmesi gereken enerji de o kadar fazladır.
Fakat buradaki en etkin faktör aracın hızıdır. Örneğin, aracın hızı yaklaşık 25 km/h değerinden yaklaşık 50 km/h değerine çıktığında kinetik enerji dört kat artar! "Kinetik enerjinin" büyüklüğü tamamen aracın hızına, aracın ve araçta bulunanların ağırlığına bağlıdır.
Hız ve ağırlık arttıkça, bir kaza anında daha fazla enerjinin sönümlenmesi gerekir.
UYARI
Emniyet kemerlerinin yanlış takılması veya hiç takılmaması, ağır veya ölümcül yaralanma riskini artırır. Emniyet kemerlerinin en iyi koruma etkisi, sadece emniyet kemerlerinin doğru kullanılması ile sağlanır.
Şek. 60 Araç, emniyet emerleri takılı olmayan yolcularla duvara çarpıyor.
Emniyet kemerlerini takmamış olan yolcular araç ile „bağlı değillerdir". Önden çarpışmalarda bu yolcular, aracın çarpışmadan önce sahip olduğu hızla durdurulana kadar hareket etmeye devam etme eğiliminde olacaklardır! Yolcuların emniyet kemeri takmamış olduğu örneğimizde, araçtaki yolcuların toplam kinetik enerjisi sadece çarpışma anında sönümlenmektedir =>Şek. 60.
Hız 30 km/h (18 mph) ila 50 km/h (30 mph) arasında olduğunda, bir kaza esnasında vücuda bir tonu (1000 kg) fazlasıyla aşan bir kuvvet etki eder. Beden üzerine uygulanan kuvvetler yüksek hızlarda katlanarak artar.
Bu örnek sadece önden çarpışmalar için geçerli değil; aynı zamanda her türlü kaza ve çarpışmalar için de geçerlidir.
Emniyet kemeri takılı olmayan yolculara ne olur?
Şek. 61 Emniyet kemeri takılı olmayan sürücü öne doğru fırlar.
Çoğu insan hafif bir kaza anında bedenini eli ile destekleyebileceğini düşünür. Bu kanı tamamen yanlıştır! Düşük çarpma hızında dahi, bedene kol ve ellerle desteklenemeyecek derecede büyük bir kuvvet etki eder. Önden çarpışmada, emniyet kemeri takılı olmayan yolcular öne doğru fırlar ve kontrolsüz bir şekilde aracın iç kısmındaki parçalara çarparlar, örneğin direksiyon, ön göğüs, ön cam =>Şek. 61.
Hava yastığı emniyet kemerinin yerini tutmaz. Şişen hava yastıkları sadece ek bir koruma sağlar.
Hava yastıkları tüm kaza türlerinde tetiklenmez.
Araç hava yastığı sistemi ile donatılmış olsa dahi sürücü dahil tüm yolcular emniyet kemerini takmalı ve sürüş sırasında takılı bulundurmalıdır. Bir kaza durumunda oluşacak ağır veya ölümcül yaralanmalar ancak bu şekilde en aza indirgenir - bir hava yastığının bulunup bulunmamasının burada bir etkisi yoktur.
Hava yastıkları sadece bir kez tetiklenir. Hava yastığının tetiklenmediği kazalarda en iyi korumayı sağlamak amacıyla emniyet kemerleri her zaman doğru takılmış olmalıdır. Emniyet kemerini takmayan yolcular araçtan dışarı savrulabilir ve bu nedenle ağır veya ölümcül yaralar alabilir.
Bir kaza anında aracın arkasında bulunan yolcular kontrolsüz bir şekilde aracın içinde hareket etmemeleri için emniyet kemerlerini takmaları önemlidir.
Arka koltukta oturan bir yolcu, kemerini takmadığında sadece kendisini değil, araçta bulunan diğer kişileri de riske atmaktadır =>Şek. 62.
Şek. 62 Arka koltukta emniyet kemeri takılı olmayan yolcu, önde emniyet
kemeri takılı olan sürücüye doğru savrulur.