Şek. 63 Ani frenleme esnasında doğru takılmış emniyet kemeri tarafından
tutulan sürücü.
Doğru takılan emniyet kemerleri büyük bir fark yaratır.
Doğru olarak takılmış emniyet kemerleri araçtaki yolcuları doğru oturma konumunda tutar ve bir kaza anında kinetik enerjiyi büyük ölçüde azaltır.
Emniyet kemerleri ayrıca, ağır yaralanmalara neden olabilecek kontrolsüz hareketleri önlemenize de yardımcı olur. Ayrıca doğru takılmış emniyet kemerleri aracın içinden dışarıya fırlama riskini de azaltır =>Şek. 63.
Emniyet kemerini doğru takan yolcular kinetik enerjinin emniyet kemeri tarafından sönümlenmesi avantajından faydalanır. Aracın ön tasarımı ve hava yastığı sistemi gibi aracın diğer pasif güvenlik sistemleri, kinetik enerjinin azaltılmasında büyük pay sahibidir. Bu şekilde ortaya çıkan enerji azalır ve yaralanma riski düşer.
Bu örnek önden çarpmaları açıklamaktadır. Emniyet kemerleri tabii ki başka tip kazalarda da yaralanma riskini oldukça düşürür. Bu nedenle, emniyet kemerlerinin hareket etmeden önce takılmış olması gerekmektedir, „sadece köşeye kadar gitmek" durumunda dahi. Tüm yolcuların da emniyet kemerlerini takmış olduklarından emin olunmalıdır.
Yapılan kaza istatistikleri, emniyet kemerlerinin doğru takılmış olmasının yaralanma riskini oldukça düşürdüğünü ve ağır bir kaza durumunda hayatta kalma şansını artırdığını göstermiştir. Tüm bu bahsi geçen hususların yanı sıra, doğru olarak takılmış emniyet kemerleri bir kaza anında şişen hava yastığının uygun koruma etkisini sergileyebilmesi için bir ön koşuldur. Bu sebeple çoğu ülkelerde emniyet kemerinin kullanılması yasal bir zorunluluktur.
Araç her ne kadar hava yastıklarıyla donatılmış olsa dahi, emniyet kemerlerinin mutlaka takılması gerekir. Örneğin, ön hava yastığı sadece bazı önden çarpışmalarda tetiklenir. Ön hava yastıkları önden ve yandan alınan hafif darbelerde, arkadan alınan darbelerde, aracın takla atması durumunda ve kontrol ünitesindeki hava yastığı tetiklenme eşiğinin aşılmadığı kazalarda şişmez.
Bu nedenle, daima emniyet kemerini takın ve tüm yolcuların da emniyet kemerlerini hareket etmeden önce doğru şekilde takmış olmalarına dikkat edin!
Emniyet kemeri kullanımı
Kontrol listesi
Emniyet kemerlerinin kullanımı
Emniyet kemerine, kilitleme mekanizmasına ve emniyet kemeri sarma makarasına yabancı cisimlerin veya sıvıların temas etmemesine özen gösterin.
Emniyet kemeri ve kemer sabitleme öğeleri asla sökülmemelidir, üzerlerinde değişiklik veya onarım yapılmamalıdır.
Kıvrılan emniyet kemeri
Emniyet kemeri, sarma mekanizmasında zorlanmadan çekilemiyorsa, büyük olasılıkla hızlıca toplanması nedeniyle içeride kıvrılmış olabilir:
Emniyet kemerindeki kıvrılma giderilmese dahi, emniyet kemerini mutlaka takın. Ancak kıvrık yer, doğrudan beden üzerine sarılan kısımda bulunmamalıdır! Kıvrılmanın giderilmesini sağlamak için hemen bir yetkili servise başvurun.
UYARI
Emniyet kemerlerinin yanlış kullanımı, ağır veya ölümcül yaralanma riskini artırmaktadır.
Emniyet kemerinin takılması veya çıkarılması
Şek. 64 Emniyet kemeri dilinin emniyet kemeri kilidine takılması.
Doğru takılmış emniyet kemeri, frenleme veya kaza esnasında, yolcuları maksimum koruma sağlanacak şekilde koltuğa sabitler
Emniyet kemerinin takılması
Emniyet kemerini her sürüş öncesinde takın.
Şek. 65 Emniyet kemeri dilinin emniyet kemeri kilidinden çıkarılması
Emniyet kemerinin çıkarılması
Emniyet kemerini sadece araç hareketsizken çıkarın
UYARI
Emniyet kemerinin yanlış takılması, bir kaza anında ağır veya ölümcül yaralanmalara yol açabilir.
Koltuk sırtlığı dik konumda bulunduğunda ve emniyet kemerleri beden ölçüsüne uygun olarak doğru takıldığında, emniyet kemerinin en uygun koruma etkisi sağlanmış olur.
Seyir halindeyken emniyet kemerinin çıkarılması, bir kaza veya frenleme esnasında ağır veya ölümcül yaralanmalara neden olabilir.
Emniyet kemerinin doğru konumlandırılmas
Şek. 66 Doğru konumlandırılmış emniyet kemeri ve doğru ayarlanmış kafalık
Şek. 67 Hamile bayanlar için doğru emniyet kemeri konumu
Bir kaza esnasında emniyet kemerleri, sadece doğru konumlandırıldıklarında etkili koruma sağlar ve ölümcül yaralanma riskini azaltır. Ayrıca, doğru konumlandırılan emniyet kemeri, hava yastığının tetiklenmesi durumunda vücudu maksimum koruma sağlayabilecek bir konumda tutar. Bu nedenle daima emniyet kemerini takın ve doğru konumlandırıldığından emin olun.
Yanlış oturma konumu ağır veya ölümcül yaralanmalara neden olabilir, Koltuk konumunun ayarlanması.
Doğru emniyet kemeri konumu
Hamile bayanlar, emniyet kemerini mümkün olduğunca göğüs üzerinden ve kucakta en alt seviyeden geçirmeli ve gergin olacak şekilde takmalıdır, bu şekilde karın boşluğuna baskı yapılmaz.
Emniyet kemerini hamileliğin sonuna kadar bu şekilde kullanmanızı tavsiye ediyoruz =>Şek. 67.
Emniyet kemerinin beden ölçülerine göre ayarlanması
Emniyet kemeri konumu aşağıdaki parçalar ile ayarlanabilir:
UYARI
Emniyet kemerinin konumunun yanlış ayarlanması bir kaza esnasında, ani frenleme veya sürüş manevrasında ağır yaralanmalara neden olabilir.
Emniyet kemeri kucağı t am ve sıkı bir şekilde sarmalıdır. Gerekirse emniyet kemerini gerdirin.
Beden yapıları nedeniyle, emniyet kemeri konumunu koruyamayan kişiler, emniyet kemerleri ile hava yastıklarından mümkün olan en iyi koruma etkisini sağlamak için, yetkili servislere başvurarak bu durumu giderici olanaklar hakkında bilgi almalıdırlar. Bunun için Volksvvagen yetkili servislerine başvurabilirsiniz.
Emniyet kemeri yükseklik ayarı
Şek. 68 Ön koltukların yanında: Kemer yükseklik ayarı.
Ön koltuklar için emniyet kemeri yükseklik ayarı yardımıyla, omuz kısımlarındaki emniyet kemerinin geçişi, kemerin doğru takılması için bedeninize uygun olarak ayarlanabilir:
UYARI
Emniyet kemeri yüksekliğini asla sürüş sırasında ayarlamayın.
Otomatik toplama mekanizması, emniyet kemeri gerdiricileri, emniyet kemeri gerilme sınırlayıcıları
Araçtaki emniyet kemeri araç güvenlik donanımının bir parçasıdır ve aşağıdaki önemli parçalardan oluşur:
Emniyet kemeri toplama mekanizması
Her emniyet kemeri, üst bağlantısında bulunan bir toplama mekanizmasıyla donatılmıştır. Emniyet kemeri yavaşça çekildiğinde veya normal sürüşte omuz kısmında hareket serbestliği sağlar. Emniyet kemeri hızla çekildiğinde, ani frenlemede, rampalarda, virajda ve ivmelenmede toplama mekanizması emniyet kemerini bloke eder.
Emniyet kemeri gerdiricileri
Ön koltuklar ve arka dış koltuklardaki yolcuların emniyet kemerlerinde gerdiriciler mevcuttur.
Önden - yandan ve arkadan alınan şiddetli darbelerde, sensörler vasıtasıyla kemer gerdiriciler aktif hale getirilir ve emniyet kemerlerini gerdirir. Gevşek bir emniyet kemeri sıkılmalıdır ve böylece yolcuların öne hareketi veya çarpma yönünde hareketi azaltılabilir. Emniyet kemeri gerdiricileri hava yastığı sistemi ile birlikte çalışır. Yan hava yastığı tetiklenmemişse, takla atma durumunda emniyet kemeri gerdiricileri tetiklenmez.
Tetiklendiğinde toz çıkışı olabilir. Bu durum tamamen normaldir ve araçta bir yangın olduğunu göstermez.
Kemer ön gergisi ve eski haline getirilebilir kemer gergisi
Sürücü ve ön yolcu emniyet kemerleri takılıyken, sürüş başlangıcında sürüş süresi ve sürüş hızına bağlı olarak kemerler otomatik olarak gerilir ve kemer boşluğu en aza indirilir. Belirli sürüş durumlarında, (örneğin; acil fren, aşırı kumanda veya düşük kumandada) emniyet kemerinin eski haline getirilebilir gergisi devreye girebilir
Emniyet kemeri gerilme sınırlayıcıları
Aracı veya sistem parçalarını hurdaya çıkarma işleminde, güvenlik kurallarına dikkat edilmelidir.
Bu kurallar yetkili servisler tarafından bilinmektedir
Emniyet kemeri gerilme sınırlayıcılarının bakımı ve imha edilmesi
Onarım çalışmaları çerçevesinde, emniyet kemeri gerdiricileri üzerinde çalışırken veya diğer araç parçalarını sökerken, emniyet kemeri farkında olunmadan zarar görebilir. Bunun sonucunda emniyet kemeri gerdiricinin bir kaza anında doğru olarak çalışmaması ve hatta emniyet kemerini gerdirmemesi söz konusu olabilir.
Kemer gerdirici etkisinin kısıtlanmaması ve sökülen parçaların yaralanmalara ve çevre kirliliğine yol açmaması için kurallara dikkat edilmelidir. Bu kurallar yetkili servisler tarafından bilinmektedir.
UYARI
Emniyet kemerleri, emniyet kemeri toplama mekanizmaları ve emniyet kemeri gerdiricilerinin uygun olmayan işlemlere tabi tutulması ve sizin tarafınızdan onarılması, ağır veya ölümcül yaralanma riskini artırır. Emniyet kemeri gerdiricileri, tetiklenmesi gerektiği halde tetiklenmeyebilir veya beklenmedik şekilde tetiklenebilir.
Hava yastığı modülü ve emniyet kemeri gerdincileri perklorat içeriyor olabilir, imhaları konusunda yasal yönetmelikleri dikkate alın.