Hamile iken emniyet kemeri kullanımı
Hamile iken emniyet kemeri daima kullanılmalıdır.
Bebeğinizi korumanın en iyi yolu daima emniyet kemerinizi takarak kendinizi korumaktır.
Hamile kadınlar daima kucak-omuz emniyet kemeri takmalıdır. Omuz kemerini göğüslerinizin arasından geçirerek ve boynunuzdan uzak tutarak göğsünüzün üzerinden takın. Kucak kemerini kalçalarınıza ve leğen kemiğinize TAM OTURACAK şekilde, göbeğinizin altından geçirerek takınız.
UYARI
Bir kaza sırasında henüz anne karnındaki bebeğinizin yaralanma veya ölüm riskini azaltmak için, hamile kadınlar emniyet kemerinin kucak kısmını ASLA bebeğin bulunduğu karın bölgesinin yukarısından veya üzerinden geçirmemelidir.
Emniyet kemeri kullanımı ve çocuklar
Bebekler ve küçük çocuklar
Birçok ülkede çocukların, yükseltici koltuklar da dahil, onaylanmış çocuk koltuklarında yolculuk etmesini şart koşan yasalar bulunmaktadır. Çocuk koltuğu yerine emniyet kemerlerinin kullanılabileceği yaş sınırı ülkeden ülkeye değişmektedir, bu nedenle kendi ülkenizdeki veya seyahat ettiğiniz ülkedeki özel şartları bilmeniz gerekir. Bebek ve/veya Çocuk Emniyet koltuğu arka koltuğa düzgün şekilde yerleştirilmeli ve monte edilmelidir. Bu bölümde yer alan "Çocuk Emniyet Sistemleri" kısmına bakınız.
UYARI
Bebek ve küçük çocukları DAİMA boy ve kilolarına uygun çocuk koltuklarında doğru şekilde bağlayınız.
Bir çocuk veya başka bir yolcunun yaralanma veya ölüm riskini azaltmak için, araç hareket halindeyken bir çocuğu ASLA kucağınızda veya kollarınızda tutmayınız.
Bir kaza sırasında ortaya çıkan şiddetli kuvvet çocuğu kollarınızdan kopararak aracın içine savurur.
Bir kaza durumunda çocukların en iyi şekilde korunması, onları arka koltuğa takılmış ve yasalara uygun bir çocuk koltuğuna doğru şekilde bağlamakla mümkün olur. Bir çocuk koltuğu almadan önce, ülkenizin güvenlik standartlarına uygunluğunu belirten bir sertifikaya sahip olup olmadığını kontrol edin. Koltuk çocuğun boy ve kilosuna uygun olmalıdır. Koltuğun etiketinde bu bilgileri kontrol edin. Bu bölümde yer alan "Çocuk Emniyet Sistemleri" kısmına bakınız.
Daha büyük çocuklar
13 yaş altında, fakat yükseltici bir koltuk için fazla büyük olan çocuklar daima arka koltukta oturmalı ve mevcut kucak/omuz kemerini kullanmalıdır. Çocuğun güvenli şekilde bağlanması için, emniyet kemeri kalçalarının üzerinden geçerek omuz ve göğsünün üzerinden bedenini sarmalıdır.
Kemerin uyumunu düzenli olarak kontrol ediniz. Bir çocuğun kıvrılma hareketleri kemerin doğru konumunu bozabilir. Bir kaza durumunda çocuklar için en iyi koruma, uygun bir çocuk koltuğu veya arka koltuk emniyet kemerleri ile bağlandığında sağlanır.
Eğer 13 yaşın üzerindeki iri, uzun bir çocuğun ön koltukta oturması gerekiyorsa, koltuk en geriye çekilmiş olmalı ve çocuk mevcut kucak/omuz kemeri ile bağlanmalıdır.
Eğer kemerin omuz kısmı çocuğun boynuna veya yüzüne hafifçe temas ediyorsa, çocuğu aracın ortasına doğru yerleştirmeye çalışınız. Kemer hâlâ yüzüne veya boynuna temas ediyorsa, çocuğun arka koltuğa monte edilmiş uygun bir çocuk koltuğuna bağlanması gerekir.
UYARI
Emniyet kemeri kullanımı ve yaralı kişiler
Yaral ı bir kişi taşınırken, emniyet kemeri kullanılmalıdır.
Bu konu ile ilgili olarak, bir doktora danışınız.
Her kemer için bir yolcu
Iki kişi (çocuklar dahil) aynı anda kesinlikle tek bir emniyet kemeri takmaya kalkışmamalıdır.
Böyle bir durumda kaza olduğunda ciddi yaralanmalar olabilir.
Koltuğa yatmayınız
Araç hareket halinde iken koltuk arkalığı yatırılmış konumda oturmak tehlikeli olabilir.
Koltuğunuzun sırtını yatırdığınızda, kemerle bağlı olsanız bile, bağlama sistemlerinizin (emniyet kemerleri ve/veya hava yastıkları) koruma kabiliyeti ciddi şekilde azalır.
Emniyet kemerlerinin düzgün çalışması için, kalçalarınızın ve göğsünüzün üzerinden geçmesi gereklidir. Bir kaza sırasında, boyun yaralanmasına ve diğer başka yaralanmalara neden olacak şekilde emniyet kemerinden öne kayabilirsiniz.
Koltuğun sırtı ne kadar yatırılırsa, yolcunun kalçalarının kemerin altından kayma ve boynunun omuz kemerine çarpma riski o kadar artar.
UYARI
Emniyet kemerlerinin bakımı
Emniyet kemeri sistemleri kesinlikle sökülmemeli veya onarılmamalıdır. Emniyet kemeri ve ilgili donanımlarının; kapı menteşeleri, kapılar veya yanlış kullanım nedeniyle hasar görmemiş olduğundan emin olunuz.
Periyodikkontrol
Bütün emniyet kemerleri herhangi bir aşınma veya hasara karşı düzenli olarak kontrol edilmelidir. Hasarlı herhangi bir parça mümkün olan en kısa sürede değiştirilmelidir.
Emniyet kemerlerini temiz ve kuru tutunuz
Emniyet kemerlerinin temiz ve kuru tutulması gerekir. Emniyet kemerleri kirlendiğinde, sabun ve ılık su kullanarak temizlenebilir. Çamaşır suyu, boya, güçlü deterjanlar veya aşındırıcılar kayış kumaşına hasar vereceği için kullanılmamalıdır.
Emniyet kemerlerinin değiştirilmesi
Araç bir kaza geçirdikten sonra, emniyet kemeri aksamı tümüyle değiştirilmelidir.
Bu, belirgin bir hasar görülmüyor olsa bile yapılmalıdır. Bu konu hakkında HYUNDAI yetkili servisine başvurmanızı öneririz.