Hyundai Elantra - Kullanim Kilavuzu 2020 > Kör Nokta Çarpışmayı Önleme Yardımcısı (BCA)

Sürücü yardımı sistemi / Sürüş Güvenliği / Kör Nokta Çarpışmayı Önleme Yardımcısı (BCA)

Kör Nokta Çarpışmayı Önleme Yardımcısı, yaklaşan araçların algılanarak sürücünün kör noktadan izlenmesini ve olası çarpışmaların uyarı mesajı ve sesli uyarı ile sürücüye bildirilmesini sağlamak için tasarlanmıştır.

Ayrıca, şerit değiştirme veya park yerinden ileri doğru çıkış sırasında çarpışma riski olması durumunda, sistem fren yaparak çarpışmanın önlenmesini sağlar.

Kör Nokta Çarpışmayı Önleme Yardımcısı (BCA)

Kör Nokta Çarpışmayı Önleme Yardımcısı, kör noktada bir araç olduğunun algılanmasını ve sürücüye bildirilmesini sağlar.

DİKKAT

Algılama aralığı aracınızın hızına bağlı olarak değişebilir. Yine de, yüksek hızda geçmeniz durumunda, kör noktada araç olsa dahi, fonksiyon sizi uyarmayabilir.

Kör Nokta Çarpışmayı Önleme Yardımcısı (BCA)

Kör Noktada Çarpışmayı Önleme Yardımcısı, kör noktadan yüksek hızda yaklaşan araçların algılanmasını ve sürücüye bildirilmesini sağlar.

DİKKAT

Uyarı zamanlaması yüksek hızla yaklaşan aracın hızına bağlı olarak değişebilir.

Kör Nokta Çarpışmayı Önleme Yardımcısı (BCA)

Ilerideki şeridi algılayarak şerit değiştirme sırasında, fonksiyonun kör noktadan yaklaşan bir araçla çarpışma riski olduğuna karar vermesi durumunda, fonksiyon frenleme yaparak çarpışmanın önlenmesine yardımcı olur.

Kör Nokta Çarpışmayı Önleme Yardımcısı (BCA)

Bir park yerinden ileri doğru çıkma sırasında, fonksiyonun kör noktadan yaklaşan bir araçla çarpışma riski olduğuna karar vermesi durumunda, sistem frenleme yaparak çarpışmanın önlenmesine yardımcı olur.

Bilgilendirme

Aşağıdaki bölümde, Kör Nokta Çarpışmayı Önleme Yardımcısı, Kör Nokta Emniyet Sistemi olarak ifade edilecektir.

Algılama sensörü

Algılama sensörü

  1. Ön görüş kamerası,
  2. Arka köşe radarı

Algılama sensörlerinin ayrıntılı yeri için yukarıdaki resme bakınız.

DİKKAT

Algılama sensörünün optimum performansını korumak için, aşağıdaki önlemleri alınız:

  • Arka köşe radarını veya radar grubunu asla sökmeyiniz veya üzerine vurmayınız.
  • Arka köşe radarına veya yakınına bir darbe gelirse, gösterge panelinde uyarı mesajı verilmese bile, Kör Nokta Emniyet sistemi düzgün çalışmayabilir.

    Sistemin, HYUNDAI yetkili servisine kontrol ettirilmesini öneririz.

  • Arka köşe radarları değiştirilmiş veya onarılmışsa, aracın HYUNDAI yetkili servisine kontrol ettirilmesini öneririz.
  • Arka köşe radarının bulunduğu arka tamponu onarmak için sadece orijinal parçaları veya aracınız için belirtilen muadil parçaları kullanınız.
  • Ön radar kapağının yakınına plaka çerçevesi veya çıkartma, film veya tampon koruması gibi bir nesne yerleştirmeyiniz.
  • Eğer tampon değiştirilmiş veya arka köşe radarının etrafı hasar görmüş ya da boyanmışsa, sistem düzgün çalışmayabilir.
  • Eğer bir römork, portbagaj, vd. takılmışsa, araka köşe radarının performansını olumsuz etkileyebilir veya sistem çalışmayabilir.

DİKKAT

Ön Görüş Kamerası önlemleri hakkında daha fazla bilgi _ için Bölüm 7'deki "FCA (Ön Çarpışma Önleme Yardımcısı)" konusuna bakınız.

Fonksiyon ayarları

Fonksiyonların Ayarı

Fonksiyonların Ayarı

Kör Nokta Emniyeti

Fonksiyonların her birini kullanıp kullanmamayı ayarlamak için Motor Çalıştırma/ Durdurma düğmesi ON konumunda iken, Ayarlar menüsünden 'Sürücü yardımı Kör nokta emniyeti" seçeneğini seçiniz veya seçimini kaldırınız.

  • 'Aktif yardım' seçeneğinin seçilmesi durumunda sistem, çarpışma risk düzeyine göre bir uyarı mesajı ve sesli uyarıyla sürücüyü uyarır, frenleme desteği devreye girer.
  • 'Yalnızca uyarı' seçeneğinin seçilmesi durumunda sistem, çarpışma risk düzeyine göre bir uyarı mesajı, sesli uyarı ile sürücüyü uyarır. Frenleme desteği sağlanmaz.
  • 'Kapalı' seçilirse, sistem kapanacaktır.

Kör Nokta Emniyeti

Sistem kapalıyken motor yeniden çalıştırıldığında, gösterge panelinde 'Kör nokta emniyet sistemi Kapalı' mesajı görünür.

Ayarı 'Kapalı' konumundan 'Etkin asistan' veya 'Yalnızca uyarı' konumuna geçirmeniz durumunda, dış dikiz aynasındaki uyarı lambası üç saniye yanıp söner.

Ayrıca, motor çalışır durumdayken sistem 'Aktif yardım' veya 'Yalnızca uyarı' konumuna geçirildiğinde, dış dikiz aynasındaki uyarı lambası üç saniye yanıp söner.

UYARI

  • 'Yalnızca uyarı' seçilirse, frenleme yardımı sağlanmaz.
  • 'Kapalı' seçildiğinde, sürücünün her zaman çevresine dikkat etmesi ve aracı yönlendirmesi gerekir.

Bilgilendirme

Motor yeniden çalıştırıldığında, Kör nokta emniyet sistemi son ayarı korur.

Uyarı zamanlaması

Uyarı zamanlaması

Kör Nokta Emniyet Sistemi için ilk uyarı etkinleşme süresini değiştirmek için Motor Çalıştırma/Durdurma düğmesi ON konumundayken, Ayarlar menüsünden 'Sürücü yardımı Uyarı zamanlaması' seçeneğini seçiniz.

Araç ilk teslim edildiğinde, Uyarı zamanlaması 'Normal' olarak ayarlanır. Uyarı zamanlamasını değiştirirseniz, diğer Sürücü yardımı sistemlerinin uyarı zamanları değişebilir.

Uyarı sesi seviyesi

Uyarı sesi seviyesi

Kör nokta emniyeti sistemi ses düzeyini 'Yüksek', 'Orta' veya 'Düşük' olarak ayarlamak için Motor Çalıştırma/Durdurma düğmesi ON konumunda iken, Ayarlar menüsünden 'Sürücü yardımı Uyarı sesi seviyesi' seçeneğini seçiniz.

Uyarı sesi seviyesini değiştirirseniz, diğer Sürücü yardımı sistemlerinin Uyarı sesi seviyesi de değişebilir.

DİKKAT

Uyarı zamanlaması ve Uyarı sesi seviyesi ayarı, Kör Nokta Emniyet Sisteminin t üm fonksiyonları için geçerlidir.

Uyarı zamanlaması için 'Normal' seçilmiş olsa bile, araçlar yüksek hızla yaklaşıyorsa, ilk uyarının devreye girmesi geç görünebilir.

Uyarı zamanlaması için 'Geç' seçeneğini trafik hafif ve seyir hızınız düşük olduğunda seçiniz.

Fonksiyonun Çalıştırılması

Fonksiyon uyarısı ve kontrolü

Fonksiyon uyarısı ve kontrolü

Araç algılama

  • Sürücüyü bir araç algılandığında uyarmak amacıyla, dış dikiz aynasındaki uyarı lambası yanar.
  • Sistem, aracınızın hızı 20 km/saatin üstünde ve kör noktadaki aracın hızı 10 km/saatin üstünde olduğunda devreye girer.

Çarpışma uyarısı

  • Algılanan aracın yönünde dönüş sinyali verildiğinde, çarpışma uyarısı devreye girer.
  • Ayarlar menüsünden 'Yalnızca uyarı' seçeneğinin seçilmesi durumunda, çarpışma uyarısı, aracınız kör noktadaki aracın algılandığı şeride yaklaştığında devreye girer.
  • Sürücüyü bir çarpışma için uyarmak amacıyla, dış dikiz aynasındaki uyarı lambası yanıp söner. Aynı zamanda sesli bir uyarı duyulur.
  • Dönüş sinyali kapandığında veya şeritten ayrıldığınızda, çarpışma uyarısı iptal olur ve sistem araç algılama durumuna geri döner.

UYARI

  • Arka köşe radarının algılama menzili standart yol genişliğine göre belirlendiğinden, dar yollarda sistem iki yan şeritteki diğer araçları algılayıp sizi uyarabilir. Bunun aksine, geniş bir yolda, sistem yan şeritte giden bir aracı algılamayabilir ve sizi uyarmayabilir.
  • Tehlike uyarı ışığı yanıp sönerken dönüş sinyali çarpışma uyarısı devreye girmez.

Bilgilendirme

Eğer sürücü koltuğu sol taraftaysa, sola döndüğünüzde çarpışma uyarısı verilebilir.

Sol şeritteki araçlarla uygun bir mesafeyi koruyunuz. Eğer sürücü koltuğu sağ taraftaysa, sağa döndüğünüzde çarpışma uyarısı verilebilir. Sağ şeritteki araçlarla uygun bir mesafeyi koruyunuz.

    Diger materyaller:

     Hyundai Elantra - Kullanim Kilavuzu 2020 > Sistemin çalışması

    Sistem uyarısı Araç algılama Sürücüyü bir araç algılandığında uyarmak amacıyla, dış dikiz aynasındaki uyarı lambası yanar. Sistem, aracınızın hızı 20 km/saatin üstünde ve kör noktadaki aracın hızı 10 km/saatin üstünde olduğunda devreye girer.

     Hyundai Elantra - Kullanim Kilavuzu 2020 > Çarpma Önleme Yardımı (sürüş sırasında)

    Sürücüyü bir çarpışma için uyarmak amacıyla, dış dikiz aynasındaki uyarı lambası yanıp söner ve gösterge panelinde bir uyarı mesajı görünür. Aynı zamanda sesli bir uyarı duyulur. Fonksiyon, aracınızın hızı 60-200 km/ saat aralığındayken ve sürüş şeridinin her iki çizgisi de algılandığında devreye girer. Kör nokta alanındaki araçla çarpışmayı önlemeye yardımcı olmak için, acil frenlemeye yardım edilir.

     Hyundai Elantra - Kullanim Kilavuzu 2020 > Römork çekme

    Bir römork çekmeye karar verirseniz Aracınızla römork çekmeyi düşünüyorsanız, ilk olarak bununla ilgili bulunduğunuz yerdeki yasal koşulları kontrol ediniz. Çünkü, römork, araç veya bir başka tip araç çekme veya çekme aparatları ile ilgili yürürlükteki yasalar birbirinden farklı olabilmektedir.