Sert kış koşulları hızlı lastik aşınmalarını ve diğer sorunları beraberinde getirir. Kışın sürüş sırasında, bu sorunları asgariye indirmek için aşağıda verilmekte olan önerileri yerine getirmelisiniz:
Karlı veya buzlu yol koşulları
Önünüzdeki araç ile aranızdaki yeterli mesafeyi korumalısınız.
Frene yavaşça basınız. Hız yapmak, ani hızlanmak, ani frene basmak ve virajlara hızla girmek potansiyel olarak tehlikeli hareketlerdir. Yavaşlarken mümkün olduğu kadar motor freni kullanılmalıdır. Karlı veya buzlu yollarda ani fren yapılması aracın kaymasına yol açabilir.
Aracınızı karla kaplı bir yolda sürmek için, kış lastikleri veya zincir takmanız gerekebilir.
Daima acil durum ekipmanları bulundurunuz.
Bu gibi ekipmanlar arasında, lastik zincirleri, çekme halatı veya çekme zincirleri, el feneri, işaret fişekleri, kum, havlu, akü şarj kabloları, buz kazıyıcı, eldivenler, tulum, örtü, battaniye, vb. yer alır.
Kış lastikleri
UYARI
Kış lastikleri, aracın orijinal lastikleri ile aynı ebatta ve tipte olmalıdır. Aksi halde, aracınızın emniyeti ve sürüşü olumsuz yönde etkilenebilir.
Eğer aracınıza kış lastikleri takarsanız, bunların orijinal lastiklerle aynı ebatta ve yük aralığında radyal lastikler olmasına dikkat ediniz. Aracınızın yol tutuşunu tüm hava koşullarında dengelemek için kış lastiklerini dört tekerleğe de takınız. Kış lastiklerinin kuru yollarda sağladığı çekiş, aracınızın orijinal lastiklerininki kadar yüksek olmayabilir. Lastik satıcısından azami hız önerilerini öğreniniz.
Bilgilendirme
Çivili lastiklerinin kullanımıyla ilgili olası sınırlamalar sebebiyle; yerel yönetmelikleri kontrol etmeden aracınıza takmayınız.
Zincirler
Radyal lastiklerin yanakları diğer lastik tiplerinden daha ince olduğundan, bazı tip lastik zincirlerinin takılması lastiklere hasar verebilir. Bu nedenle, lastik zinciri yerine kış lastiklerinin kullanılması önerilir.
Alüminyum alaşımlı jantlarla donatılmış araçlara zincir takmayınız; zorunlu ise telli zincir kullanınız. Lastik zincirinin mutlaka kullanılması gerekiyorsa, orijinal HYUNDAI parçalarını veya aracınız için uygun olduğu belirtilen eşdeğer olanlarını kullanınız ve lastik zincirlerini zincirler ile verilen talimatlara göre takınız. Uygun olmayan lastik zinciri nedeniyle aracınıza gelecek olan bir hasar araç üreticisinin garantisi dışındadır.
UYARI
Lastik zinciri kullanımı aracın yol tutuşunu olumsuz yönde etkileyebilir.
Bilgilendirme
Zincirin takılması
Lastik zinciri takarken, üreticinin talimatlarını takip ediniz ve mümkün olduğu kadar sıkı takınız. Zincir takılı iken yavaş (30 km/saatin altında) sürünüz. Eğer zincirlerin gövdeye veya şasiye temas ettiğini duyarsanız, durup zincirleri sıkılaştırınız.
Hâlâ temas ediyorsa, gürültü geçene kadar yavaşlayınız. Temizlenmiş yola çıkar çıkmaz lastik zincirlerini çıkartınız.
Kar zinciri takarken aracı trafikten uzak, düz bir yere park ediniz. Aracın Dörtlü Flaşörlerini yakınız ve (eğer varsa) üçgen acil durum reflektörlerini aracın arka tarafına koyunuz. Kar zincirlerini takmadan önce daima vitesi P (park) konumuna alın, daima el frenini çekin ve motoru kapatınız.
DİKKAT
Lastik zincirlerini kullanacağınız zaman:
Yüksek kaliteli etilen glikol soğutucu kullanınız
Aracınız, soğutma sisteminde yüksek kaliteli etilen glikol ile teslim edilmektedir.
Aracınızda yalnız bu tip etilen glikol içeren soğutucu kullanılmalıdır; çünkü bu şekilde soğutma suyu içinde oksitlenme ve donma önlenmekte ve devridaim pompası yağlanmaktadır. Soğutma suyunun, bölüm 9'da bulunan bakım şemasına göre değiştirilmesini veya tamamlanmasını sağlayın. Kış mevsimi öncesinde, soğutucunuzun donma noktasının kış boyunca tahmin edilen sıcaklıklar için yeterli olup olmadığından emin olmak için soğutucunuzu kontrol ettiriniz.
Akü ve kabloların kontrolü
Kış sıcaklıkları akü performansına etki eder. Akü ve kabloları 9. bölümde belirtildiği gibi kontrol ediniz. Akü şarj seviyesi, HYUNDAI yetkili servisi veya bir servis istasyonu tarafından kontrol edilebilir.
Gerekiyorsa "kış yağı" kullanımı
Bazı bölgelerde kışın daha düşük viskoziteye sahip "kış yağı" kullanılması önerilir.
Daha fazla bilgi için Bölüm 9'a bakınız.
Kış yağının tipi hakkında emin değilseniz, HYUNDAI yetkili servisine başvurmanızı öneririz.
Buji ve ateşleme sisteminin kontrolü
Bujileri Bölüm 8'de anlatılan şekilde kontrol ediniz. Gerekirse değiştiriniz. Ayrıca bütün ateşleme kablolarında ve bileşenlerinde çatlak, aşınma ve hasar kontrolü yapınız.
Kilitlerin donmaya karşı korunması
Kilitlerin donmasını önlemek için, anahtar deliklerine onaylı buz çözücü sıvı veya gliserin püskürtünüz. Bir kilit deliği buzla kaplanmışsa, buzu çözmek için üzerine onaylı buz çözücü sıvı püskürtünüz. Bir kilidin iç kısmı donmuşsa, ısıtılmış bir anahtarla çözmeye çalışınız. Yaralanmayı önlemek için ısıtılmış anahtarı dikkatle kullanınız.
Onaylı ve markalı antifrizli cam temizleyici kullanınız
Cam yıkayıcısının donmasını önlemek için, cam yıkama suyuna belirtilen onaylı cam yıkama antifriz çözeltisi ekleyiniz.
Antifrizli cam yıkayıcı HYUNDAI yetkili servisinden ve çoğu yedek parça satıcısından temin edilebilir. Araç boyasının zarar görmesini önlemek için motor soğutma suyu veya bir başka tip antifriz çözeltisi kullanmayınız.
El freninizin donmasına izin vermeyiniz
Bazı koşullarda, el freniniz çekili durumda donabilir. Genellikle arka frenlerin çevresinde veya yakınlarında kar veya buzlanma varsa veya frenler ıslanmışsa bu durumla karşılaşılır. El freninin donma riski varsa, el frenini geçici olarak çekerek, vitesi P (Park) konumuna alınız. Ayrıca aracın kaymaması için, arka lastiklere takoz koyunuz. Daha sonra el frenini indiriniz.
Araç altında buz ve kar birikmesini önleyiniz
Bazı koşullarda, araç altında çamurluk seviyesine kadar kar veya buz birikebilir.
Sert kış koşullarında araç sürerken, aracın altını düzenli olarak kontrol etmeli ve ön tekerlekler ile direksiyon bileşenlerinin engellenmediğinden emin olmalısınız.
Acil durum donanımlarını bulundurunuz
Hava koşullarına bağlı olarak, uygun acil durum donanımını beraberinizde taşımalısınız.
Bu gibi ekipmanlar arasında, lastik zincirleri, çekme halatı veya zincirleri, el feneri, işaret fişekleri, kum, havlu, aküşarj kabloları, buz kazıyıcı, eldivenler, tulum, örtü, battaniye, vb. yer alır.
Motor bölmesine yabancı nesneler veya malzemeler yerleştirmeyiniz
Motor bölmesine herhangi bir nesne veya malzeme koymak motor arızasına veya yanmasına neden olabilir, çünkü bunlar motorun soğutulmasını engelleyebilir. Bu tür hasarlar üretici garantisinin kapsamına girmez.