Hyundai Elantra - Kullanim Kilavuzu 2020 > Römork çekme

Aracınız ile sürüş / Römork çekme

Bir römork çekmeye karar verirseniz

Aracınızla römork çekmeyi düşünüyorsanız, ilk olarak bununla ilgili bulunduğunuz yerdeki yasal koşulları kontrol ediniz.

Çünkü, römork, araç veya bir başka tip araç çekme veya çekme aparatları ile ilgili yürürlükteki yasalar birbirinden farklı olabilmektedir.

Çekme işlemi öncesinde ayrıntılar ile ilgili HYUNDAI yetkili servisinize başvurmanızı öneririz.

Römork çekmenin, aracınızı tek başına kullanmaktan farklı olduğunu unutmayınız.

Römork çekmek, aracın yol tutuşunda, dayanıklılığında ve yakıt tüketiminde değişiklik demektir. Başarılı ve emniyetli römork çekme doğru ekipmanlar gerektirir ve bunlar doğru kullanılmalıdır. Uygun olmayan şekilde römork çekme nedeniyle aracınıza gelecek olan bir hasar araç üreticisinin garanti kapsamı dışındadır.

Bu bölüm testlerle kanıtlanmış birçok önemli römork çekme ipuçları ve emniyet kurallarını içerir. Bunların birçoğu sizin ve yolcularınızın emniyeti için önemlidir. Lütfen bir römork çekmeden önce bu bölümü dikkatle okuyunuz.

UYARI

Aşağıdaki önlemleri alınız:

  • Doğru ekipmanı kullanmazsanız veya düzgün biçimde sürüş yapmazsanız, römork çekerken araç hakimiyetini kaybedebilirsiniz. Örneğin, eğer römork çok ağırsa, frenleme performansı azalabilir. Siz ve yolcularınız ciddi veya ölümcül şekilde yaralanabilirsiniz.

    Römorku, ancak bu bölümdeki t üm adımları eksiksiz yerine getirerek çekmeye başlayınız.

  • Çekmeden önce, toplam römork ağırlığının, GCW'nun (Brüt Birleşik Ağırlık), GVW'nun (Brüt Araç Ağırlığı), GAW'nun (Brüt Aks Ağırlığı) ve römork king pin yükünün sınır dahilinde olduğundan emin olunuz.

Bilgilendirme -(Avrupa için)

  • Arka akslar üzerinde teknik olarak izin verilen azami yük %15'i aşmamalıdır ve araç için izin teknik olarak izin verilen azami yüklü durum %10'u veya 100 kg'ı, hangisi daha düşükse, onu aşmamalıdır.

    Bu durumda, Mİ sınıfındaki bir araç için 100 km/saatlik hızı ve N1 sınıfındaki bir araç için 80 km/saatlik hızı aşmayınız.

  • Mİ sınıfındaki bir araç bir römorku çekiyorsa, römork kaplin sistemine gelen ilave yük, lastiğin azami yük değerlerini aşabilir, ancak %15'i geçemez. Bu durumda, 100 km/saat değerini aşmayınız ve lastik hava basıncını en az 0.2 bar arttırınız.
  • M1: binek araç (9 koltuklu veya altı)
  • N1 : ticari araç (en fazla 3,5 ton)

Bir römork çekmeye karar verirseniz?

Bir römork çekmeye karar verdiğinizde dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar şunlardır:

  • Savrulma kontrolü kullanmayı düşününüz.

    Savrulma kontrolü hakkında römork bağlantı parçası satıcısından bilgi alabilirsiniz.

  • Motorun normal rodaj yapmasını sağlamak için, aracınızın ilk 2.000 km sürecinde herhangi bir çekme yapmayınız.

    Bu kuralın yerine getirilmemesi, ciddi motor veya şanzıman hasarına yol açabilir.

  •  Römork çekeceğiniz zaman, çekme kiti, vb. ilave gereksinimler hakkında daha fazla bilgi için yetkili bir HYUNDAI servisine danışmanızı öneririz.
  • Aracınızı daima makul bir hızda (100 km/saatten az) veya öngörülen çekme hızı sınırında kullanınız.
  • Uzun bir yokuş çıkarken 70 km/sa. veya belirtilen hızın, hangisi daha düşükse, üzerine çıkmayınız.
  • Aşağıdaki sayfalarda verilen ağırlık ve yük sınırlarını dikkatlice inceleyiniz.

Römorkağırlığı

Römorkağırlığı

Bir römorkun maksimum güvenli ağırlığı nedir? Asla frenleri ile birlikte azami römork ağırlığından daha ağır olmamalıdır.

Fakat bu bile çok ağır olabilir. Bu, römorkunuzu nasıl kullanmayı planladığınıza bağlıdır. Örneğin, hız, yükseklik, yol zeminleri, dış sıcaklık ve aracınızın hangi sıklıkta römork çekeceği, hepsi önemlidir.

ideal römork ağırlığı aynı zamanda aracınızda bulunan herhangi bir özel ekipmana da bağlıdır.

King Pin ağırlığı

King Pin ağırlığı

King pin yükü, ölçülmesi önemli 5 ağırlıktan biridir, çünkü aracınızın toplam Brüt Araç Ağırlığını (GVW) etkiler. King pin ağırlığı, izin verilen azami römork king pin yükü limitleri içinde, toplam yüklü römork ağırlığının en çok %10'u kadar olmalıdır.

Römorkunuzu yükledikten sonra, ağırlıkların uygun olduğunu görebilmek için römorkunuzu ve king pini ayrı ayrı tartmalısınız.

Eğer uygun değillerse, römork içindeki bazı nesneleri hareket ettirerek bunu düzeltebilirsiniz.

UYARI

Aşağıdaki önlemleri alınız:

  • Römork arkasına ön tarafından daha fazla ağırlık yerleştirmeyiniz. Ön taraf toplam römork ağırlığının yaklaşık %60'ı kadar; arka taraf toplam römork ağırlığının yaklaşık %40'ı kadar yüklenmelidir.
  • Römorkun veya römork çekme ekipmanının azami ağırlık limitlerini asla geçmeyiniz. Yanlış yükleme aracınızın hasar görmesi ve/veya yaralanma ile sonuçlanabilir. Ağırlıkları ve yükü ticari bir kantarda veya kantarı bulunan bir otoyol kantar istasyonunda kontrol ediniz.

Bir römork çekerken referans ağırlık ve mesafe

Avrupa ve sağdan direksiyonlu araç hariç

Avrupa ve sağdan direksiyonlu araç hariç

M/T: Düz şanzıman

IVT : Akıllı değişken şanzıman

Doğu Avrupa için

Doğu Avrupa için

M/T: Düz şanzıman

IVT : Akıllı değişken şanzıman

Batı Avrupa için

Batı Avrupa için

M/T: Düz şanzıman

IVT : Akıllı değişken şanzıman

Römork çekme ekipmanı

Bağlantı parçaları

Bağlantı parçaları

Bilgilendirme

Çekme bağlantısı takma delikleri arka lastiklerin arkasındaki gövde altının her iki tarafında bulunmaktadır.

Doğru bağlantı ekipmanına sahip olmak önemlidir. Yandan vuran rüzgarlar, yanınızdan geçen büyük kamyonlar ve bozuk zeminli yollar, doğru bağlantıya ihtiyacınız olduğunu gösteren birkaç sebeptir. izlenmesi gereken bazı kurallar:

  • Bir römork bağlantısı için aracınızın gövdesinde herhangi bir delik açmanız gerekiyor mu? Gerekiyorsa, sonradan römorku bıraktığınızda bu delikleri kapattığınızdan emin olunuz.

    Eğer delikleri kapatmazsanız, egzozdan gelen karbon monoksit (CO) ve ayrıca kir ve su aracınızın içine girebilir.

  • Aracınızın tamponları römork bağlantısına uygun değildir. Tamponlarınıza geçici veya diğer tampon-tipi bağlantı parçaları takmayınız. Sadece aracın şasisine takılan, tampona bağlı olmayan bağlantı parçaları kullanınız.
  • HYUNDAI aksesuarı çeki kancası HYUNDAI yetkili servisinde mevcuttur.

Emniyet zincirleri

Aracınızla römork arasına daima zincir takmalısınız.

Emniyet zincirleri hakkında kullanım talimatı, bağlantı parçası üreticisi veya römork üreticisi tarafından verilmiş olabilir.

Emniyet zincirlerini bağlamak için üreticisinin önerilerine uyunuz. Daima römorkunuzla birlikte dönebilmenize yetecek kadar boşluk bırakınız. Emniyet zincirlerinin yere sürtünmesine asla izin vermeyiniz.

Römork frenleri

Römorkunuzda bir frenleme sistemi varsa, bunun yerel yönetmeliklere uygun olduğunu ve normal bir şekilde takılmış ve çalışmakta olduğundan emin olunuz.

Eğer römorkunuz, römork frenleri yüklenmeden azami römork ağırlığını geçiyorsa, bu durumda kendi frenleri olması ve bunların yeterli olması gerekir. Römork frenleri için talimatı mutlaka okuyup uygulayınız, böylece onları düzgün şekilde takabilir, ayarlayabilir ve bakımını yapabilirsiniz.

Aracınızın fren sisteminde değişiklik yapmayınız. Römork frenlerine aracınızın fren sisteminden ayrı olarak basılmalıdır.

UYARI

Fren sistemini doğru şekilde kurduğunuzdan kesinlikle emin olmadan, römorku kendi frenleri ile kullanmayınız. Bu, amatörlerin yapabileceği bir iş değildir.

Bu iş için deneyimli, yetkin bir römork servisi kullanınız.

Römorkla Sürüş

Bir römork çekmek belirli bir deneyim gerektirir. Yola çıkmadan önce, römorkunuzu tanımalısınız. Aracı römorkun ek yüküyle idare etme ve frenleme hissine kendinizi alıştırınız. Kullanmakta olduğunuz aracın artık çok daha uzun olduğunu ve aracınızın römorksuz halinden daha zor hareket ettiğini aklınızda tutunuz.

Yola çıkmadan önce, römork bağlantısını ve platformunu, emniyet zincirlerini, elektrik bağlantısını, ışıklarını, lastiklerini ve frenlerini kontrol ediniz.

Sürüş sırasında, arada bir römork içindeki yüklerin sağlam olduğunu ve lambalar ile römork içindeki diğer lambaların normal çalışmakta olduğunu kontrol ediniz.

Mesafe

Önünüzdeki araçla aranızda, aracınızı römorksuz kullanırken bıraktığınızın en az iki katı mesafe bırakınız. Bu, ani fren veya dönüş yapmak gereken durumları önlemenize yardım eder.

Sollama

Römork çekerken daha uzun bir sollama mesafesine ihtiyacınız olur. Ve, artmış olan araç uzunluğu nedeniyle, şeridinize dönmeden önce geçtiğiniz aracın çok daha ilerisine gitmeniz gerekir.

Gerigitme

Direksiyonun alt kısmını bir elinizle tutunuz.

Römorku sola hareket ettirmek için elinizi sola doğru hareket ettiriniz. Römorku sağa hareket ettirmek için elinizi sağa doğru hareket ettiriniz. Geriye daima çok yavaş gidiniz ve mümkünse birisinin size kılavuzluk etmesini sağlayınız.

Dönüş yapma

Bir römorkla döneceğiniz zaman, normalden daha geniş dönünüz. Bunu yaparsanız römorkunuz yumuşak banketlere çıkmaz, kaldırımlara, trafik levhalarına, ağaçlara veya başka nesnelere çarpmaz. Sarsıntılı veya ani manevralardan kaçınınız. Oldukça önceden sinyal veriniz.

Dönüş sinyalleri

Bir römork çekerken, aracınızda farklı sinyal lambaları ve ilave tesisat olmalıdır.

Gösterge panelinizdeki yeşil oklar bir dönüş veya şerit değiştirme sinyali verdiğinizde yanıp söner. Doğru bağlandığında, römork sinyalleri de yanıp sönerek diğer sürücülere döneceğinizi veya şerit değiştireceğinizi bildirir.

Gösterge panelinizdeki yeşil oklar dönüşlerde, römorkun ampulleri yanmış bile olsa, yanıp söner. Böylece, arkanızdaki sürücüler sinyalinizi görmedikleri halde, siz gördüklerini zannedebilirsiniz. Arada bir römork ampullerinin çalışıp çalışmadığını kontrol etmek önemlidir. Ayrıca, kabloları her söktüğünüzde ve yeniden taktığınızda da ışıkları kontrol etmelisiniz.

UYARI

Römork aydınlatma sistemini doğrudan araç aydınlatma sistemine bağlamayın.

Onaylanmış bir römork kablo donanımı kullanınız. Bunu kullanmamak aracınızın elektrik sisteminin hasar görmesine ve/ veya yaralanmanıza neden olabilir. Yardım için, HYUNDAI yetkili servisine başvurmanızı öneririz.

Engebeliyollarda sürüş

Uzun veya dik bir eğimden aşağı inmeye başlamadan önce hızınızı azaltınız ve daha küçük bir vitese geçiniz. Eğer vites küçültmezseniz, frenlerinizi çok fazla kullanmak zorunda kalırsınız. Böylece frenler aşırı ısınabilir ve yeterli derecede çalışmayabilir.

Yukarı doğru uzun bir eğimde motorun ve şanzımanın aşırı ısınmasını önlemek için, vites küçültünüz ve hızınızı 70 km/sa. civarına düşürünüz.

Eğer römorkunuz, römork frenleri yüklenmeden azami römork ağırlığını geçiyorsa ve aracınız otomatik/çift kavramalı şanzımana sahip ise, römorku çekerken D (Sürüş) konumunda sürmelisiniz.

Römorku çekerken aracınızı D (Sürüş) konumunda sürmek şanzımanın ısınmasını önler ve ömrünü uzatır.

DİKKAT

Motoru ve/veya şanzımanı aşırı ısınmaya karşı korumak için:

  • Dik eğimlerde yokuş yukarı römork çekerken (%6'nın üzerinde eğimli) motorun aşırı ısınmadığından emin olmak için, hararet göstergesini izleyiniz.

    Hararet göstergesi ibresi, kadran üzerinde "130 veya H (SICAK)" bölgesine girerse, aracı sağa çekiniz ve en kısa zamanda emniyetli biçimde durunuz ve motorun soğumasını bekleyiniz.

    Yeniden hareket etmek için motorun yeterince soğumasını bekleyiniz.

  • Eğer azami brüt araç ağırlığı ve azami römork ağırlığı ile römork çekiyorsanız, motorda veya şanzımanda aşırı ısınma olabilir. Bu şartlarda sürerken, soğuyana kadar motorun rölantide çalışmasına izin veriniz.Yeniden hareket etmek için motorun veya şanzımanın yeterince soğumasını bekleyiniz.
  • Bir römork çekerken, özellikle yokuş çıkarken aracınızın hızı trafiğin genel akışından çok daha yavaş olabilir.

    Eğimli yolda römork çekerken sağ şeridi kullanınız. Aracınızın hızını, römorklu araçlar için belirlenmiş azami hız limitine, eğimin dikliğine ve römorkunuzun ağırlığına göre ayarlayınız.

  • Dik yokuşlarda bir römork çekerken çift kavramalı şanzımanla donatılmış araçlarda, şanzıman kavraması aşırı ısınabilir. Kavrama aşırı ısındığında, güvenli koruma modu devreye girer.

    Eğer güvenli koruma modu devreye girerse, gösterge panelindeki vites konum göstergesi bir sesli uyarıyla birlikte yanıp söner.

    Bu esnada, LCD ekranda bir uyarı mesajı görünür ve sürüş sarsıntılı olabilir.

    Eğer bu uyarıyı dikkate almazsanız, sürüş koşulları daha da kötüleşebilir.

    Normal sürüş koşullarına dönmek için, aracı düz bir yolda durdurunuz ve tekrar kalkış yapmadan önce birkaç dakika fren pedalına basınız.

Yokuşlarda parketme

Genel olarak, aracınıza bir römork bağlı ise, yokuşta park etmeyiniz.

Ancak, römorkunuzu yokuşta park etmek zorundaysanız, şu şekilde yapınız:

  1. Aracınızı park yerine çekiniz.

    Direksiyonu kaldırıma doğru çeviriniz (yokuş aşağı iseniz sağa, yokuş yukarı iseniz sola).

  2. Aracı P (otomatik şanzımanlı/çift kavramalı şanzımanlı araçlarda Park) konumuna veya boş (düz şanzımanlı araçlarda) konumuna getiriniz.
  3.  El frenini çekiniz ve kontağı kapatınız.
  4.  Araç yokuş aşağı olduğunda römorkun lastiklerinin altına takoz yerleştiriniz.
  5. Aracı çalıştırınız, frene basınız, vitesi boşa alınız, el frenini bırakınız ve takozlar yükü emene kadar frenleri yavaşça bırakınız.
  6.  Frene tekrar basınız ve el frenini çekiniz.
  7. Araç yokuş yukarı park edildiğinde, vitesi 1. vites konumuna veya P (otomatik şanzımanlı/çift kavramalı şanzımanlı araçta Park) konumuna, yokuş aşağı park edildiğinde ise R (Geri) (düz vitesli araçlarda) konumuna getiriniz.

    8. Kontağı kapatınız ve ayağınızı frenden çekiniz, fakat el frenini çekilmiş olarak bırakınız.

UYARI

Ciddi veya ölümcül yaralanmayı önlemek için:

  • El frenini iyice çekmeden aracı terk etmeyiniz. Eğer motoru çalışır durumda bıraktıysanız, araç aniden hareket edebilir. Siz veya diğer kişiler ciddi veya ölümcül şekilde yaralanabilirsiniz.
  • Aracı yokuşta tutmak için gaz pedalına basmayınız.

Yokuşa parkedilmiş aracı kullanma

  1. Vites kolu P (otomatik şanzımanlı/çift kavramalı şanzımanlı araçlarda, Park) veya boş (düz şanzımanlı araçlarda) konumundayken frene basınız ve fren pedalını basılı tutarken:
  • Motoru çalıştırınız;
  • Vitesi geçiriniz; ve
  • El frenini indiriniz.
  1. Ayağınızı yavaşça fren pedalından çekiniz.
  2. Römork takozlardan kurtulana kadar yavaşça hareket ediniz.
  3.  Durunuz ve birisinin takozları toplayıp yerine yerleştirmesini sağlayınız.

Römork çekerken aracınızın bakımı

Düzenli olarak römork çektiğinizde aracınızın normalden daha sık bakıma ihtiyacı olur. Özellikle dikkat edilmesi gereken önemli unsurlar motor yağı, Otomatik şanzıman/Çift kavramalı şanzıman yağı, aks yağı ve soğutma sistemi sıvısıdır. Sıkça kontrol edilmesi gereken diğer önemli bir nokta frenlerin durumudur. Eğer römork çekiyorsanız, yolculuğunuza başlamadan önce bu bölümleri gözden geçirmek iyi bir fikirdir. Römorkunuzun ve bağlantı parçasının da bakımlarını yapmayı unutmayınız.

Römorkunuzla birlikte verilen bakım programını takip ediniz ve periyodik olarak kontrol ediniz. Tercihen, aracın ve römorkun kontrollerini her sürüş öncesi yapınız. Çeki kancasının araca düzgün bir şekilde bağlı olduğundan emin olmak için çekme bağlantılarını kontrol ediniz. Fren lambalarının, dönüş sinyali lambalarının, farların ve uyarı ışıklarının düzgün çalışıp çalışmadığından emin olmak için römorkun elektrik kablosunu kontrol ediniz.

DİKKAT

Araç hasarını önlemek için:

  • Römork kullanımı nedeniyle ağırlaşan yük yüzünden, sıcak günlerde veya yokuş çıkarken hararet oluşabilir. Eğer hararet göstergesi aşırı hararet gösteriyorsa, klimayı kapatınız ve emniyetli bir yerde aracı durdurarak motoru soğutunuz.
  • Araç çekerken, otomatik/çift kavramalı şanzıman yağını daha sık kontrol ediniz. (Not: Bu, çift kavramalı şanzımanlı araçlarda kullanılamaz.)
  • Aracınızda klima yoksa, römork çekerken motor performansını arttırmak için bir kondenser fan takmalısınız.

    Diger materyaller:

     Hyundai Elantra - Kullanim Kilavuzu 2020 > Kış mevsiminde sürüş

    Karlı veya buzlu yol koşulları Sert kış koşulları hızlı lastik aşınmalarını ve diğer sorunları beraberinde getirir. Kışın sürüş sırasında, bu sorunları asgariye indirmek için aşağıda verilmekte olan önerileri yerine getirmelisiniz:

     Hyundai Elantra - Kullanim Kilavuzu 2020 > Araç ağırlığı

    Sürücü kapısı eşiğindeki iki etiket, aracınızın ne kadar ağırlık taşıyabilecek şekilde tasarlandığını gösterir: Lastik ve Yük Bilgilendirme Etiketi ve Tip Onay Etiketi Aracınızı yüklemeden önce, aracınızın ağırlık derecelerini aracın özelliklerinden ve aracın Tip Onay Etiketi'nden öğrenmek için aşağıdaki şartlara dikkat ediniz:

     BMW 2 Series Gran Coupe - Kullanim Kilavuzu 2020 > Tekerlek değişimi

    Genel Acil durumda çalışma özellikli lastikler veya lastik tamir seti kullanılırken arıza durumunda lastik hava basınç kaybı yaşanırsa tekerleğin derhal değiştirilmesi her zaman gerekli değildir. Gerektiğinde tekerlek değişimi için uygun alet, üreticinin yetkili servisinde veya başka bir yetkili serviste ya da bir kalifiye uzman atölyede aksesuar olarak mevcuttur.