Volkswagen Golf - Kullanim Kilavuzu 2013 > Kontrol listesi

Kendi kendine yardım / Tekerlek değişimi / Kontrol listesi

Kendinizin ve yolcuların güvenliği için aşağıdakileri verilen sırada dikkate alın

  1. Aracın kaldırılmasına uygun düz ve sağlam bir zemin bulun.
  2.  Motoru durdurun. Manuel şanzımanda bir vites seçin veya otomatik şanzımanda vites kolunu P konumuna alın  ve elektronik park frenini açın.
  3.  Değiştirilecek tekerleğin karşısındaki tekerleği, bir takoz ya da aynı işlevi görecek bir taş yerleştirerek emniyete alın.
  4. Römork çekerken: Römorku araçtan ayırın ve uygun şekilde park edin.
  5. Değiştirilecek tekerleğin bijonlarını gevşetin.
  6. Aracın altında, değiştirilecek tekerleğe en yakın kriko noktasını bulun Şek. 221.
  7.  Kurma kolunu  Şek. 214 (7) krikodaki yuvaya  Şek. 214 (5) geçirin.
  8. Krikoyu, aracın kaldırma noktasına temas edecek kadar yükseltin.
  9. Kriko ayağının tüm yüzeyi ile zemine emniyetli şekilde oturduğunu ve kaldırma noktasının tam altında olduğunu kontrol edin  Şek. 222.
  10. Krikonun konumunu ayarlayın. Aynı zamanda, aracın altındaki dikey çubuğun  Şek. 222 yakınına gelene kadar çeneyi yükseltmeye devam edin.
  11. Tekerlek zeminden ayrılana kadar kriko kolunu çevirin.

UYARI

Krikonun yanlış şekilde kullanılması, aracın krikodan kaymasına ve sonuç olarak ciddi yaralanmalara neden olabilir. Ağır yaralanma riskini azaltmak için aşağıdakilere dikkat edin:

  • Yalnızca Volkswagen tarafından aracınız için onaylanmış bir kriko kullanın. Diğer Volkswagen modelleri için verilen krikolar da dahil olmak üzere, farklı krikolar yerinden kayabilir.
  • Zemin düz ve sağlam olmalıdır. Krikonun altındaki zeminin yumuşak veya eğimli olması, aracın krikodan kaymasına neden olabilir.

    Gerekirse, krikoyu desteklemek için geniş ve sağlam bir levha veya benzeri bir nesne kullanın.

  • Fayans gibi sert ve kaygan zeminlerde, krikonun kaymasını önlemek için lastik bir levha veya benzeri bir nesne kullanın.
  • Krikoyu sadece belirtilen noktalara yerleştirin.

    Kriko çenesi, marşpiye çubuğunu sıkıca kavramalıdır  Şek. 222.

  • Vücudunuzun hiçbir kısmını (örneğin, kolunuz veya bacağınız) sadece kriko ile kaldırılmış olan bir aracın altına sokmayın.
  • Araç altında çalışılması gerekiyorsa, aracı daha sağlam desteklemek için uygun takozlar kullanılmalıdır.
  • Motor çalışırken veya araç yana eğikken veya eğimli yolda duruyorken aracı kesinlikle kaldırmayın.
  • Araç kaldırılmış haldeyken motor kesinlikle çalıştırılmamalıdır. Motordan kaynaklanan titreşimler, aracın krikodan kaymasına neden olabilir.

UYARI

Bu kontrol listesindeki hususlar dikkate alınmadığı takdirde, ağır yaralanmalar meydana gelebilir.

  • Kontrol listesindeki talimatlara daima uyun ve genel güvenlik kurallarını dikkate alın.

    Diger materyaller:

     Volkswagen Golf - Kullanim Kilavuzu 2013 > Tekerlek değişimi için ön hazırlıklar

    Kontrol listesi Tekerlek değişimine hazırlık olarak aşağıda belirtilen işlemler, verilen sırayla ve ihmal edilmeden gerçekleştirilmelidir Bir lastiğin patlaması durumunda, aracınızı trafik akışından emniyetli bir uzaklıkta, düz ve sağlam bir zemine park edin. Elektronik park frenini açın Otomatik şanzıman: Vites kolunu P konumuna getirin Motoru durdurun ve anahtarı kontak kilidinden çıkarın Manuel şanzıman: Bir vites seçin Tüm yolcuların araçtan ayrıldığından ve emniyetli bir yere (örneğin, bariyerlerin arkası) geçtiklerinden emin olun. Değiştirilecek tekerleğin karşısındaki tekerleği, bir takoz ya da aynı işlevi görecek bir taş yerleştirerek emniyete alın. Römork çekerken: Römorku araçtan ayırın ve uygun şekilde park edin. Bagaj bölmesi yüklüyken: Bagajdaki yükü çıkarın. Stepneyi veya geçici stepneyi ve alet takımını bagaj bölmesinden çıkarın. Tekerlek kapaklarını çıkarın

     Volkswagen Golf - Kullanim Kilavuzu 2013 > Tekerlek değişimi

    Şek. 223 Tekerlek değişimi: Bijonların tornavidanın sapı ile çıkarılması.

     Hyundai Elantra - Kullanim Kilavuzu 2020 > Sistemin çalışması

    Sistem uyarısı Araç algılama Sürücüyü bir araç algılandığında uyarmak amacıyla, dış dikiz aynasındaki uyarı lambası yanar. Sistem, aracınızın hızı 20 km/saatin üstünde ve kör noktadaki aracın hızı 10 km/saatin üstünde olduğunda devreye girer.