Onarımlar ve teknik modifikasyonlar, mutlaka Volkswagen tarafından öngörülen koşullar doğrultusunda gerçekleştirilmelidir
Elektronik bileşenler veya yazılımlar üzerinde yapılacak yetkisiz değişiklikler, arızalara neden olabilir.
Elektronik bileşenler ağlar dahilinde birbirlerine bağlı olduğundan, diğer sistemler de arızalardan etkilenebilir. Bu durum araç emniyetini önemli derecede olumsuz etkileyebilir, bileşenlerin bozulmasına ve aracın tip onayının geçersiz kalmasına sebep olabilir.
Volkswagen Bayisi, hatalı şekilde yapılan teknik modifikasyonlardan ve/veya işlemlerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz.
Volkswagen Bayisi, hatalı şekilde yapılan teknik modifikasyonlardan ve/veya işlemlerden kaynaklanan zararlardan sorumlu tutulamaz. Bu durum Volkswagen garantisi kapsamında da değildir.
Volkswagen, tüm onarım ve teknik modifikasyonların bir Volkswagen yetkili servisi tarafından ve Volkswagen Orijinal Parçaları kullanılarak yapılmasını önerir.
Özel yan donanıma veya gövde parçalarına sahip araçlar
Bu bileşenlerin üreticileri, parçaların (değişikliklerin), özellikle kullanım ömürlerini tamamlamış araçlar hakkındaki AB yönergesi 2000/53/EC ve belirli tehlikeli maddelerin ve hazırlık işlemlerinin pazarlanması ve kullanımındaki kısıtlamalar hakkındaki AB yönergesi 2003/11/EC olmak üzere, öngörülen çevresel yasalara ve yönetmeliklere uygun olduğunu garanti etmelidir.
Bu yan donanımların montaj belgeleri, araç sahibi tarafından saklanmalı ve aracın hurdaya ayrılacağı bir durumda ilgili hurda firmasına verilmelidir. Bu şekilde, donanım değişikliği yapılan araçlar için dahi çevreye duyarlı değerlendirme sağlanır.
Ön camda onarımlar
Bazı donanımlar işlevlerini yerine getirmek için ön camın iç tarafında, dikiz aynası tabanına sabitlenmiş bir kameraya veya sensörlere ihtiyaç duyarlar.
Ön camın kameranın görüş alanındaki kısmı veya sensörler zarar görmüşse (örneğin, bir taş darbesi ile), ön cam değiştirilmelidir. Taş darbesi onarımı, donanımların fonksiyon arızası ve fonksiyon eksikliğine neden olur.
Ön camın değiştirilmesi sonrasında, kamera ve sensörler bir yetkili servis tarafından ayarlanmalı ve kalibre edilmelidir.
UYARI
Hatalı şekilde gerçekleştirilen onarım ve modifikasyonlar, işlevsel sorunlara neden olabilir, araca zarar verebilir ve sürücü destek sistemlerini olumsuz etkileyebilir. Bu durum, kazalara ve ağır yaralanmalara neden olabilir.
Hava yastığı sisteminde onarımlar ve arızalar
Onarımlar ve teknik modifikasyonlar, mutlaka Volkswagen tarafından öngörülen koşullar doğrultusunda gerçekleştirilmelidir
Ön tampon, kapılar, ön koltuklar, tavan kaplaması veya kaportadaki onarımlar ve modifikasyonlar, sadece yetkili servis tarafından gerçekleştirilmelidir.
Sistem bileşenleri ve hava yastığı sisteminin sensörleri bu araç parçaları üzerinde bulunuyor olabilir.
Farklı onarım çalışmaları sırasında hava yastığı sistemi üzerinde herhangi bir işlem yapılırken veya sistemin parçaları sökülüp takılırken, hava yastığı sistemi zarar görebilir. Bunun sonucunda, bir kaza anında hava yastıkları düzgün çalışmayabilir ve hatta hiç açılmayabilir.
Hava yastığı etkisinin kısıtlanmaması ve sökülen parçaların yaralanmalara ve çevre kirliliğine yol açmaması için kurallara dikkat edilmelidir. Bu kurallar yetkili servisler tarafından bilinmektedir.
Araç süspansiyonunda yapılan bir değişiklik, bir çarpışma durumunda hava yastığının çalışmasını olumsuz etkileyebilir. Örneğin Volkswagen tarafından onaylanmayan jant-lastik kombinasyonlarının kullanılması, araç yüksekliğinin düşürülmesi, amortisörler, yaylar ve süspansiyon kollarında yapılan çalışmalar da dahil olmak üzere süspansiyon sertliğinde değişiklik yapılması, hava yastığı sensörleri tarafından ölçülen ve elektronik kontrol ünitesine gönderilen kuvvetlerin değişmesine neden olabilir.
Süspansiyon sistemindeki bazı değişiklikler sensörler tarafından ölçülen kuvvetlerin büyümesine neden olabilir. Bu durumda, normalde hava yastığı sisteminin tetiklenmeyeceği bir çarpışmada hava yastıkları tetiklenerek açılabilir. Bazı değişiklikler de sensörler tarafından ölçülen kuvvetlerin küçülmesine neden olabilir, sonuç olarak hava yastıklarının açılmasının gerektiği bir çarpışmada sistem tetiklenmeyebilir.
UYARI
Hatalı şekilde gerçekleştirilen onarım ve modifikasyonlar, işlevsel sorunlara neden olabilir, araca zarar verebilir ve hava yastığı sistemini olumsuz etkileyebilir. Bu durum, kazalara ve ölümcül yaralanmalara neden olabilir.
UYARI
Volkswagen tarafından onaylanmayan jantlastik kombinasyonlarının kullanılması da dahil olmak üzere süspansiyon sisteminde yapılan değişiklikler, hava yastığı sisteminin farklı şekilde çalışmasına ve bir kaza durumunda ciddi veya ölümcül yaralanma riskinin artmasına neden olabilir.
Telsiz cihazların sonradan takılması
Telsiz cihazların araçta çalışması için dış antenler gereklidir.
Elektrikli veya elektronik donanımların araca sonradan takılması, aracın tip onayını etkiler. Bazı durumlarda, aracınızın ruhsatı bundan dolayı geçersiz kalabilir.
Volkswagen, aracınızda telsiz cihaz kullanımını ancak aşağıdaki hususların yerine getirilmesi koşuluyla onaylamaktadı r :
Cihaz menzilinin ideal olması için harici bir anten gereklidir.
10 Watt üzerinde verici gücüne sahip telsiz cihaz kullanılacaksa, bir yetkili servise başvurun. Yetkili servis, sonradan donanım eklemenin teknik seçenekleri hakkında bilgi sahibidir. Bunun için Volkswagen yetkili servislerine başvurabilirsiniz.
Yasal talimatlara ve telsiz cihazın kullanım kılavuzundaki talimat ve bilgilere dikkat edin.
UYARI
Sabitlenmemiş veya doğru şekilde sabitlenmemiş bir telsiz cihaz, ani sürüş veya fren manevralarında ve bir kaza durumunda araç içinde savrulabilir ve yaralanmalara neden olabilir.
ÖNEMLİ
Bir telsiz cihazın dış antene bağlı olmadan kullanılması durumunda, araç içerisindeki elektromanyetik radyasyon sınır değerlerini aşabilir. Bu durum, hatalı şekilde takılan harici antenler için de geçerlidir.
Kontrol ünitelerinde kayıtlı bilgiler
Aracınızda, motor ve şanzıman yönetiminden sorumlu olan elektronik kontrol üniteleri bulunmaktadır.
Kontrol üniteleri, egzoz sisteminin ve hava yastıklarının fonksiyonlarını da denetler.
Bu elektronik kontrol üniteleri, sürüş sırasında araç ile ilgili verileri sürekli olarak değerlendirir. Bu veriler yalnızca herhangi bir arıza mevcutsa veya belirtilen değerlerden herhangi bir sapma gözleniyorsa kaydedilir. Arıza, genellikle gösterge tablosundaki gösterge lambaları ile gösterilir.
Kontrol ünitelerine kaydedilen verilerin okunabilmesi ve değerlendirilebilmesi için özel cihazlar gereklidir.
Volkswagen yetkili servisi, kaydedilen bu verileri değerlendirerek sorunları teşhis edebilir ve ortadan kaldırabilir. Bir arıza durumunda aşağıda belirtilen değerler kaydedilebilir:
Kontrol üniteleri, araçta geçen konuşmaları kaydetmez.
Kat edilen mesafe üzerine hareket profili, kayıtlı verilerden oluşturulamaz ve oluşturulmamalı - dır.
Araç kullanımında kayıtlı verilerin tek tek veya diğer bilgilerle bağlantılı olarak (kaza protokolü, araçta hasar, tanık ifadeleri vb.) gerekirse bilirkişi dahil edilerek ve bilirkişinin ek bilgileri yardımıyla kişiyle ilgili olabilecek durumlar dikkate alınmalıdır.
Bir mobil telefon veya başka bir ünite ile acil çağrı fonksiyonuna sahip araçlarda, aracın bulunduğu yer bildirilebilir. Kontrol ünitelerinin bir hava yastığının tetiklendiğini tespit ettiği kazalarda, sistem otomatik olarak bir çağrı sinyali gönderebilir. Bu, servis sağlayıcınıza bağlıdır. Sinyalin iletilebilmesi, yalnızca yeterince güçlü mobil telefon sinyali bulunan alanlarda mümkündür.
Müşteri ile sözleşme bağlamında kararlaştırılan ek fonksiyonlar (örneğin, acil durumda araç yerini belirleme), araçta bazı bilgilerin aktarılmasına izin verir.
Olay verileri belleği (Event Data Recorder)
Araçta bir olay verileri belleği bulunmamaktadır.
Araç ile ilgili bilgiler, bir olay verileri belleğinde geçici olarak kaydedilir. Böylece, aracın geçmişindeki bir kaza hakkında ayrıntılı bilgi elde edilebilir. Hava yastığı sistemine sahip araçlarda, çarpma hızı, kemer tokası durumu, koltuk konumları ve tetiklenme zamanı gibi kazaya yönelik bilgiler kaydedilebilir.
Verilerin kapsamı, sistemin üreticisine göre değişebilir.
Olay verileri belleği, yalnızca araç sahibinin onayı ile takılabilir. Bazı ülkelerde olay verileri belleğinin takılması yasal düzenlemeye tabidir.
Kontrol ünitelerinin yeniden programlanması
Bileşenlerin kontrolü ile ilgili t üm veriler, kontrol ünitelerinde kaydedilir. Şerit değiştirme uyarısı, tek kapı kilidinin açılması ve ekranlar bazı konfor fonksiyonları, özel servis donanımları ile yeniden programlanabilir.
Konfor fonksiyonları yeniden programlandığında, araç cüzdanınızdaki açıklamalar artık değiştirilen fonksiyonlara karşılık gelmeyecektir.
Volkswagen, t üm programlama değişikliklerinin servis programında „Diğer atölye kayıtları" bölümü altında belirtmenizi önerir.
Yapılabilecek program değişiklikleri hakkında Volkswagen yetkili servisinden bilgi alabilirsiniz.
Araç arıza belleğinin okunması
Arıza belleğinin okunması için, yolcu bölmesinde bir teşhis ara yüzü bulunmaktadır. Arıza belleği, elektronik kontrol ünitelerindeki arızaları ve belirtilen değerlerden sapmaları belgelendirir. Yetkili serviste kayıtlı verilere dair diğer bilgiler mevcuttur.
Te şhis ara yüzü, sürücü tarafındaki ayak bölmesinde, kaput kolunun yanındaki bir kapağın arkasında yer alır.
Arıza belleği sadece yetkili servis tarafından okunmalı ve sıfırlanmalıdır.
Bir arıza giderildikten sonra, bu arıza ile ilgili bilgiler hafızadan silinir. Diğer hafıza içeriklerinin ise sürekli üzerine yazılır.
Dış anten bağlantısı olmadan araçta bir mobil telefon kullanımı
Mobil telefonlar, hem bir telefon görüşmesi sırasında hem de bekleme modunda radyo dalgaları alışverişi yapar. Günümüz bilim literatürü, belirli sınırları aşan radyo dalgalarının insan sağlığına zararlı olabileceği konusunda uyarır. Resmi makamlar ve uluslararası komiteler, mobil telefonlardan kaynaklanan elektromanyetik radyasyonun insan sağlığına karşı tehlike teşkil etmesini engellemek için bir t a k ım sınır değerleri ve yönergeleri uygulamaya geçirmiştir. Yine de, kablosuz telefonların tamamen zararsız olduğunu gösteren herhangi bir bilimsel kanıt mevcut değildir.
Bu nedenle bazı uzmanlar, süren araştırmalar tamamlanana ve kesin sonuçlar elde edilene kadar, mobil telefonların kullanımına karşı bir yaklaşım önermektedir.
Aracın harici antenine bağlı olmayan bir mobil telefon araç içerisinde kullanıldığında, elektromanyetik radyasyon seviyesi entegre bir antene veya başka herhangi bir harici antene bağlı olan telefonlara göre daha yüksek olabilir.
Araçta Bluetooth fonksiyonlu mobil telefonun kullanımına olanak sağlayan hands-free donanımı bulunuyorsa, bu donanım bir araçta mobil telefon kullanımına yalnızca hands-free donanımı mevcutsa izin veren birçok ülkenin yasal gerekliliklerini karşılayacaktır.
Aracınıza fabrikada takılan hands-free sistemi, Bluetooth uyumlu mobil telefonlarının kullanımına uygun şekilde geliştirilmiştir. Mobil telefonlar uygun bir telefon kitinde bulunmalı veya araçta güvenli şekilde saklanmalıdır. Telefon kiti de, taban plakasına emniyetli bir şekilde sabitlenebilmelidir. Bu şekilde telefonun ön panele sağlam bir şekilde sabitlenmesi, sürücü tarafından kolayca erişilebilmesi sağlanır. Mobil telefonun dış anten ile bağlantısı hands-free donanımına bağlı olarak ya telefon kiti üzerinden ya da mobil telefon ile araç arasında mevcut Bluetooth bağlantısı üzerinden sağlanır.
Mobil telefon araca entegre edilmiş bir telefon antenine veya harici bir telefon antenine bağlıysa, telefondan kaynaklanan ve sağlığı olumsuz etkileyebilecek elektromanyetik radyasyon azalır. Ayrıca, bu şekilde dahi iyi bir sinyal kalitesi elde edilir.
Bir mobil telefon araç içerisinde hands-free sistemi olmadan kullanıldığında, araca emniyetli bir şekilde sabitlenemez ve aracın harici telefon antenine bağlanamaz. Ayrıca bu mobil telefon, telefon tutucu üzerinden şarj edilmez. Telefon bağlantısı kesilebilir ve sinyal zayıf kalabilir.
Bir mobil telefon, yalnızca hands-free sistemi ile birlikte kullanılmalıdır. Volkswagen, araç içerisinde mobil telefon kullanımı için dış anten bağlantısı yapılmasını önerir.
Bluetooth, Bluetooth SIG, Inc. adına tescilli bir markadır.
UYARI
Sabitlenmemiş veya doğru şekilde sabitlenmemiş bir mobil telefon, ani sürüş veya fren manevralarında ve bir kaza durumunda araç içinde savrulabilir ve yaralanmalara neden olabilir.
UYARI
Bir mobil telefonun veya telsiz cihazın dış antene bağlı olmadan kullanılması durumunda, araç içerisindeki elektromanyetik radyasyon sınır değerlerini insan sağl ığını tehdit edecek ölçüde aşabilir. Bu durum, hatalı şekilde takılan harici antenler için de geçerlidir.
Aracın kaldırma noktaları
Şek. 202 Aracın lift veya kriko ile kaldırılması için öndeki kaldırma
noktaları.
Araç sadece şekillerde ( Şek . 202 ve Şek . 203) gösterilen noktalardan kaldırılmalıdır. Aracın kaldırılması için gösterilen noktaların kullanılmaması durumunda, araç zarar görebilir . Ayrıca, ciddi yaralanma tehlikesi doğar
Şek. 203 Aracın lift veya kriko ile kaldırılması için arkadaki kaldırma
noktaları.
Aracın kaldırılması için sıvı dolgulu yastıklara sahip kaldırma platformları (alıcı platformlar) kullanılamaz.
Aracın liftle veya kriko ile kaldırılmasında dikkate alınması gereken birçok önlem vardır. İşlemi emniyetli şekilde gerçekleştirmek için gerekli eğitime, bilgiye ve deneyime sahip değilseniz, aracı bir lift veya kriko ile kaldırmayı denemeyin.
Aracın kriko ile kaldırılmasına ilişkin bilgiler
UYARI
Aracın lift veya kriko ile yanlış şekilde kaldırılması, kazalara ve ağır yaralanmalara neden olabilir.
Aracın gösterilen noktalardan kaldırılmaması durumunda, çalışma sırasında, örneğin motor veya şanzıman sökülürken, lift platformundan düşebilir.
NOT
Ayrıca, lift kollarının serbest hareket edebildiğinden emin olun.
Kemirici hayvan koruma düzeneği
Kemirici hayvan koruma düzeneği, özel fırça ve kaplamalardan oluşur ve kemirici hayvanların motor kaputu kapalıyken motor bölmesine ulaşmasını zorlaştırır. Böylece yapı parçalarının kemirici hayvan tarafından zarar görmesi önlenir.
NOT
Kemirici hayvandan koruma düzeneğine sahip araçlardaki motorda, fazla yüklenme nedeniyle çok yüksek ısı oluşabilir.
Aksi takdirde motor bölmesinde, ağır araç hasarlarına sebep olabilecek aşırı sıcaklıklar ortaya çıkar.