Volkswagen Golf - Kullanim Kilavuzu 2013 > Yeni lastikler ve lastiklerin değiştirilmesi

Bakım, temizlik, onarım / Araç bakımı ve onarımı / Yeni lastikler ve lastiklerin değiştirilmesi

Yeni lastikler

  • Lastiklerin önce alıştırılması gerektiğinden, ilk 600 km'de çok daha dikkatli sürüş yapın. Henüz alıştırılmamış olan lastikler, düşük yol tutuşuna  ve fren etkisine  sahiptir.
  • Dört tekerleğe de aynı tipte, boyutlarda (çevre uzunluğu) ve diş deseninde lastikler takılmalıdır.
  • Yeni lastiklerin diş derinlikleri, lastik tipine, yapısına ve diş şekillerine bağlı olarak farklılık gösterebilir.

Lastiklerin değiştirilmesi

  • Lastikler mümkünse tek tek değil, çiftler halinde değiştirilmelidir (ön akstaki her iki lastik veya arka akstaki her iki lastik)
  • Eski lastikler, Volkswagen tarafından araç tipi için onaylı lastiklerle değiştirilmelidir. Bu sırada boyuta, çapa, taşıma gücüne ve maksimum hıza dikkat edin.
  • Boyutu Volkswagen tarafından onaylanan ölçüleri aşan lastikleri kesinlikle kullanmayın. Daha büyük lastikler kaportaya veya aracın diğer kısımlarına sürtünebilir.

Lastik basıncı göstergesi bulunan araçlar için ek bilgiler

Lastik basıncı göstergesine sahip araçlarda her tekerlek montajından sonra tekerleğin daha önce aynı alana monte edilmiş olmasından veya başka bir tekerleğin kullanılmasından bağımsız olarak, veriler sisteme tekrar „öğretilmelidir

Lastik basıncı izleme sistemi, sistemin nasıl çalıştığı ve bilmeniz gerekenler hakkında daha fazla bilgi için

UYARI

Yeni lastiklerin yol tutuşu ve frenleme özellikleri zayıf olduğundan, öncelikle alıştırılmaları gereklidir.

  • Kaza ve yaralanmaları önlemek için, ilk 600 km'de çok daha dikkatli olun.

UYARI

Tekerlekler yapısal olarak gerekli serbestliğe sahip olmalıdır. Serbest şekilde hareket edemeyen lastikler, yürüyen aksam parçalarına, araç gövdesine ve fren sistemine sürtünebilir, bu durum fren sisteminin arızalanmasına ve lastik dişlerinin ayrılması sonucu lastiğin patlamasına neden olabilir.

  • Lastiklerin gerçek ölçüleri Volkswagen tarafından onaylanmış üreticilerin lastik ölçülerini aşmamalıdır ve lastikler aracın hiçbir parçasına sürtünmemelidir.

Ölçü bilgilerinin aynı olmasına rağmen, farklı marka lastiklerin gerçek ölçüleri veya şekilleri birbirinden farklı olabilir.

Volkswagen tarafından onaylanmış olan lastikler, gerçek ölçülerin araca uygun olmasını garantiler. Farklı marka bir kullanılacaksa, lastik satıcısı lastiğin araca uygun olduğunu kanıtlayan bir üretici sertifikası vermelidir. Bu sertifika iyi saklanmalı ve araçta bulundurulmalıdır.

Lastik basıncı

Şek. 198 Depo kapağı iç tarafında: Lastik basıncı etiketi
Şek. 198 Depo kapağı iç tarafında: Lastik basıncı etiketi

Fabrikada takılan lastikler için doğru şişirme basıncı, bir etiket üzerinde belirtilmiştir. Bu basınç yaz ve kış lastikleri için geçerlidir. Etiket  Şek. 198, sürücü kapısı direğinde veya depo kapağının iç tarafında yer alır.

Çok düşük veya çok yüksek bir lastik basıncı, lastiklerin ömrünü oldukça kısaltır ve aracın yol tutuşu olumsuz etkilenir  . Lastik basıncının doğru olması, özellikle yüksek hızda çok önemlidir. Hatalı bir lastik basıncı, erken aşınmaya ve lastiğin patlamasına sebep olabilir.

Dolayısıyla, lastik basıncı en az ayda bir defa ve bir yolculuğa başlamadan önce mutlaka kontrol edilmelidir.

Belirtilen lastik basıncı, soğuk lastik için geçerlidir.

Isınmış olan bir lastiğin basıncı, soğuk haldeki basıncından her zaman daha yüksektir.

Bu nedenle, lastik basıncını ayarlamak düşüncesiyle, ısınmış bir lastiğin basıncını kesinlikle düşürmeyin.

Aksi takdirde, basıncın çok düşük olması nedeniyle lastik aniden patlayabilir.

Lastik basıncının kontrol edilmesi

Lastik basıncı, yalnızca araç son 3 saat içerisinde düşük hızla birkaç kilometreden fazla sürülmemişse kontrol edilmelidir.

  • Lastik basıncı, düzenli olarak ve yalnızca lastikler soğukken kontrol edilmelidir. Mutlaka, stepne de dahil olmak üzere, tüm lastikleri kontrol edin.

    Soğuk bölgelerde, yine öncesinde aracın hareket ettirilmemiş olması koşuluyla, lastik basınçları daha sık kontrol edilmelidir. Kullanılan lastik basıncı ölçme cihazının düzgün çalıştığından emin olun.

  • Lastik basınçları, araç yüküne uygun şekilde değiştirilmelidir.
  • Lastik basınçlarını değiştirdikten sonra, sibop kapaklarını yerine taktığınızdan emin olun ve lastik basıncı izleme sistemindeki tüm bilgileri ve talimatları dikkate alın

Stepne veya geçici stepne, araç için müsaade edilebilecek en yüksek basınçla şişirilmiştir.

UYARI

Lastik basıncının aşırı yüksek veya düşük olması, sürüş sırasında lastiğin aniden basınç kaybetmesine veya patlamasına neden olabilir.

Bunun sonucunda, kazalar ve ölümcül yaralanmalar meydana gelebilir.

  • Lastik basıncının çok düşük olması, lastik sıcaklığının dişlerin ayrılıp lastiğin patlayacağı değerlere kadar yükselmesine sebep olabilir.
  • Yüksek hızda sürüş veya aracın aşırı yüklenmesi, lastiklerin aşırı ısınmasına, aniden zarar görmesine, diş yüzeylerinin ayrılmasına ve hatta patlamasına, sonuç olarak araç kontrolünün kaybedilmesine neden olabilir.
  • Lastik basınçlarının çok düşük veya çok yüksek olması, lastiklerin düzensiz şekilde aşınmalarına ve dolayısıyla aracın yol tutuşunun olumsuz etkilenmesine sebep olur.
  • Lastik basınçlarını düzenli olarak en az ayda bir defa ve bir yolculuğa başlamadan önce mutlaka kontrol edin.
  • Tüm lastikler araç yüküne uygun basınçlara sahip olmalıdır.
  • Lastikler ısınmış haldeyken basınçlarını kesinlikle düşürmeyin.

NOT

  • Lastik basıncı test cihazını takarken, siboptan zarar görmemesine dikkat edin. Aksi takdirde sibop zarar görebilir.
  • Sibop kapaklarının eksik olması, uygun olmaması veya düzgün şekilde takılmamış olması, sibobun zarar görmesine neden olabilir. Bu nedenle mutlaka fabrikada takılan sibop kapaklarının özelliklerine uygun kapaklar kullanın ve sürüşten önce kapakların tamamen sıkılmış olduğundan emin olun.

Yeterince şişirilmemiş lastikler, yakıt tüketimini artırır.

Lastik basıncı kontrol sistemi en az bir lastikte lastik basıncının çok düşük olduğu uyarısını verirse, lastik basıncı test cihazı ile kontrol edilmelidir.

Lastik basıncının çok düşük olduğu, sadece lastiğe bakılarak anlaşılamayabilir. Bu, düşük profile sahip lastikler için de geçerlidir.

Lastik basınçlarını kontrol ederken, lastik basıncı izleme sisteminin özel noktalarını dikkate alın

Diş derinliği ve aşınma göstergeleri

Şek. 199 Lastik dişleri: Aşınma göstergeleri
Şek. 199 Lastik dişleri: Aşınma göstergeleri

Diş derinliği

Zorlu sürüş koşulları, lastik dişlerinin mümkün olduğunca derin olmasını ve ön akstaki ve arka akstaki lastiklerin aynı diş derinliğine sahip olmasını gerektirir. Bu, özellikle kış aylarında ve yağışlı havada sürüş için geçerlidir

Çoğu ülkede yasal olarak müsaade edilen minimum diş derinliği 1,6 mm'dir ve diş aşınma göstergelerinin yanında bulunan diş oluklarında ölçülür.

Bulunulan ülkenin yasal gerekliliklerini dikkate alın.

Kış lastikleri, diş derinliği 4 mm'ye kadar düştüğünde özelliklerini kaybeder.

Yeni lastiklerin diş derinlikleri, yapıları ve diş tasarımları nedeniyle tiplerine ve üreticilerine göre farklılık gösterebilir.

Lastik üzerindeki diş aşınma göstergesi

Aracınızdaki orijinal lastiklerde, dişlerin üzerinden geçen 1,6 mm yüksekliğinde aşınma göstergeleri bulunmaktadır  Şek. 199. Bu aşınma göstergeleri, lastiğin çevresinde belirli aralıklarla yer almaktadır.

Lastik yanaklarındaki işaretler (örneğin „TWI" harfleri veya diğer semboller), aşınma göstergelerinin konumlarını belirtir.

Diş aşınma göstergeleri, bir lastiğin aşınıp aşınmadığını gösterir. Lastik, en geç diş derinliği diş aşınma göstergesine ulaşmak üzereyken değiştirilmelidir.

UYARI

Aşınan lastikler güvenliği tehlikeye atar ve araç kontrolünün kaybedilmesine ve ağır yaralanmalara neden olabilir.

  • Lastikler, en geç diş derinlikleri diş aşınma göstergelerine ulaşmak üzereyken değiştirilmelidir.
  • Aşınmış lastiklerin yol tutuşu, özellikle ıslak zeminlerde çok düşüktür ve araç yol yüzeyinde „yüzer" (kızaklama).
  • Aşınmış lastikler, normal ve zor sürüş koşullarında araç kontrolünün kaybedilmesi riskini, fren mesafesini ve kayma riskini artırır.

Lastik hasarları

Lastik ve jantlardaki hasarlar, genellikle gözle fark edilemez. Sıra dışı titreşimler veya aracın bir yöne çekmesi, bir lastik hasarının belirtisi olabilir

  • Bir tekerleğin hasarlı olduğundan şüphelendiğinizde, hızınızı hemen düşürün!
  • Lastiklerde ve jantlarda hasar kontrolü yapın.
  • Lastik hasarlıysa, sürüşe devam etmeyin ve yetkili servise başvurun.
  • Gözle görülür bir hasar yoksa, kontrol ettirmek için en yakın yetkili servise kadar yavaş ve dikkatli bir şekilde sürüşe devam edin.

Lastiğe giren yabancı cisimler

  • Lastiğe giren yabancı bir cisim lastiğin içerisine ulaşmışsa, kesinlikle çıkarmayın! Lastik dişleri arasına sıkışan cisimler çıkarılabilir.
  • Stepne veya geçici stepneye sahip araçlarda: Hasarlı tekerleği değiştirin  . Hasarlı tekerleğin değiştirilmesi için gerekirse yetkili servise başvurun. Bunun için Volkswagen yetkili servislerine başvurabilirsiniz.
  • Onarım setine sahip araçlarda: Hasarlı tekerleği onarım seti ile yalıtın ve şişirin .

    Yetkili servise başvurun. Bunun için Volkswagen yetkili servislerine başvurabilirsiniz.

Run-on-flat lastiklere sahip araçlarda yabancı cisimleri lastikte bırakın ve yetkili servise başvurun.

Lastik içerisinde bulunan contalama sıvısı, run-onflat lastiğin içine girmiş olan cismi sarar ve geçici olarak sızdırmazlık sağlar.

Lastik aşınması

Lastik aşınması, birçok faktöre bağlıdır, örneğin:

  • Sürüş tarzı.
  • Balans bozukluğu.
  • Yürüyen aksam ayarları.

Sürüş tarzı - Virajlara hızlı girmek, ani hızlanmalar ve keskin fren yapmak lastiklerin aşınmasını hızlandırır.

Sürüş tarzının normal olmasına rağmen lastiklerde çok fazla aşınma gözleniyorsa, yürüyen aksam bir yetkili servis'te kontrol edilmelidir.

Balans bozukluğu - Yeni araçlarda, tekerleklerin balans ayarı yapılmış durumdadır. Fakat, normal sürüşte karşılaşılan çeşitli etkenlerden dolayı balans ayarı bozulabilir; bu bozukluk direksiyondaki titreşimden anlaşılabilir. Balans ayarının bozuk olması, direksiyon sisteminde ve süspansiyonda aşınma durumunu etkileyecektir. Bu nedenle, böyle bir durumda tekerleklerin balans ayarı yeniden yapılmalıdır.

Yeni bir lastik takıldığında, balans ayarı tekrar yapılmalıdır.

Yürüyen aksam ayarı - Yürüyen aksam ayarının hatalı olması, lastik aşınmasını hızlandırır ve dolayısıyla sürüş güvenliğini olumsuz etkiler. Lastiklerde aşırı aşınma gözleniyorsa, rot ayarını yetkili servise kontrol ettirin.

UYARI

Sürüş sırasında sıra dışı titreşimler ve aracın bir yöne çekmesi, bir lastik hasarı belirtisi olabilir.

  • Hızınızı hemen düşürün ve uygun biçimde aracı durdurun.
  • Lastiklerde ve jantlarda hasar kontrolü yapın.
  • Kesinlikle hasarlı lastik veya jantlarla sürüşe devam etmeyin. Bunun yerine yetkili servise başvurun.
  • Gözle görülür bir hasar yoksa, kontrol ettirmek için en yakın yetkili servise kadar yavaş ve dikkatli bir şekilde sürüşe devam edin.

    Diger materyaller:

     Volkswagen Golf - Kullanim Kilavuzu 2013 > Tekerlekler ve lastikler

    Volkswagen lastik ve tekerlekler ile ilgili tüm çalışmaların yetkili servis tarafından yapılmasını önerir. Yetkili servis, uygulanacak yöntemler ile ilgili gerekli bilgiye, uzmanlığa, özel aletlere, yedek parçalara ve eski lastiklerin çevreye duyarlı şekilde imha edilebilmesi için uygun olanaklara sahiptir. Bunun için Volkswagen yetkili servislerine başvurabilirsiniz.

     Volkswagen Golf - Kullanim Kilavuzu 2013 > Stepne ve geçici stepne

    Şek. 200 Bagaj bölmesinde: Stepneyi sabitlemek için el çarkı

     Hyundai Elantra - Kullanim Kilavuzu 2020 > Lastik yanağındaki etiketler

    Buradaki bilgiler lastiğin ana özelliklerini belirtir ve güvenlik standardı sertifikası için lastik kimlik numarasını (TIN) da gösterir. TIN numarası, bir iade durumunda lastiği belirlemek amacıyla kullanılabilir. Üretici veya marka adı