Keskin kenarlar üzerinden yavaşça ve mümkün olduğunca dik açı ile geçin. Keskin kenarların üzerinden geçmek lastik ve tekerleklere zarar verebilir. Park ederken, lastiklerin kaldırım kenarına dayanmamasına dikkat edin.
Düzenli olarak tekerleklerde hasar olup olmadığını kontrol edin. Hasar veya anormal aşınma olması durumunda bir servise başvurun.
Kış lastikleri
Kış lastikleri dış hava sıcaklığının 7 ºC'nin altında olduğu durumlarda güvenliği arttırır ve bu nedenle bütün tekerleklere takılmalıdır.
Ülkelere özgü uygulamalara uygun olarak hız etiketini sürücünün görüş alanına yapıştırın.
205/60 R 16, 215/50 R 17 ve 225/50 R17 ebadındaki lastikler kış lastiği olarak kullanılabilir.
215/60 R 16 ve 225/55 R16 ebadındaki lastiklerin kış lastiği olarak kullanılmasına müsaade edilmez.
Lastik tanımları
Örneğin 215/60 R 16 95 H
215 = Lastik genişliği, mm
60 = Enine kesit oranı (yüzdesel
olarak lastik yüksekliğinin
lastik genişliğine olan oranı)
R = Lastik kemeri yapı türü: Radyal
RF = Yapı türü: RunFlat
16 = Jant çapı / inç cinsinden
95 = Taşıma kapasitesi tanım
numarası, örneğin: 95 değeri
690 kilograma karşılık
gelmektedir.
H = Hız tanım kodu
Hız tanım kodu:
Q = 160 km/saate kadar
S = 180 km/saate kadar
T = 190 km/saate kadar
H = 210 km/saate kadar
V = 240 km/saate kadar
W = 270 km/saate kadar
Lastik hava basıncı
Lastik hava basınçlarını, en az 14 günde bir ve uzun bir yolculuğa çıkmadan önce lastikler soğukken kontrol edin. Varsa, stepneyi de kontrol etmeyi unutmayın.
Supap kapağını çevirerek açın.
Lastik basınçları için. sayfaya ve sürücü kapısı çerçevesindeki etikete bakın.
Buradaki lastik hava basıncı bilgileri soğuk lastikler için geçerlidir. Ayrıca bu bilgiler hem yaz hem de kış lastiklerinde dikkate alınmalıdır.
Stepneyi daima azami yük için geçerli olan lastik basıncı ile doldurun.
ECO lastik hava basıncı yakıt tüketiminin azalmasında yardımcı olur.
Lastik hava basınçlarının belirtilen değerlerden daha yüksek veya daha düşük olması, güvenliği, aracın kullanımı, rahatlığı ve yakıt tasarrufunu olumsuz yönde etkiler ve lastik aşınmasını hızlandırır.
Lastik basınçları çeşitli seçeneklere bağlı olarak farklılık gösterir. Doğru lastik basıncı değeri için, şu prosedürü izleyin:
1. Tahrik aksı ve karoseri tarzını tanımlayın.
2. Motor tanımlama kodunu tanımlayın. Motor verileri.
3. İlgili lastiği tanımlayın.
Lastik basınç tabloları mümkün olan bütün lastik kombinasyonlarını gösterir.
Aracınız için onaylanmış lastikler için, aracınızla birlikte verilen veya diğer ulusal kayıt dokümanlarındaki EEC Uygunluk Sertifikasına bakın.
Lastik basıncının doğru ayarlanması sürücünün sorumluluğudur.
Uyarı
Lastik hava basıncı öngörülen değerin altında ise, bu durum lastiğin önemli miktarda ısınmasına ve içten hasara uğramasına neden olarak, yüksek hızlarda lastik tabanının yarılmasına, hatta lastiğin patlamasına yol açabilir.
Lastik hava basıncı denetleme sistemi
Lastik Basıncı Kontrol Sistemi (TPMS), lastik basınç seviyelerini kontrol etmek için radyo ve sensör teknolojisi kullanır. TPMS sensörleri lastiklerinizdeki hava basıncını izler ve lastik basıncı okumalarını araca yerleştirilmiş alıcıya iletir.
Stepne de (varsa) dahil olmak üzere her lastik ayda bir defa soğukken kontrol edilmeli ve araç bilgi plakası veya lastik basınç etiketinde araç üreticisi tarafından tavsiye edilen lastik basıncına kadar şişirilmelidir.
(Aracınızda araç bilgi plakası veya lastik basınç etiketinde belirtilenden farklı ebatta lastikler varsa, bu lastikler için doğru lastik basıncını belirlemeniz gerekir.) Aracınız, ek bir güvenlik özelliği olarak, bir veya daha fazla lastiğiniz önemli derecede indiğinde bir düşük lastik basıncı ikaz ışığını yakan TPMS özelliğiyle donatılmıştır.
Buna göre, düşük lastik basıncı ikaz ışığı yandığında, en kısa sürede durup lastiklerinizi kontrol etmeniz ve doğru basınca şişirmeniz gerekir.
Önemli derecede inik lastiklerle araç kullanmak lastiklerin aşırı ısınmasına yol açar ve lastik arızasına neden olabilir. İnik lastiklerle sürüş yakıt tüketimi ve lastiğin diş ömrünü de etkiler ve aracın hakimiyetini ve durma becerisini de etkileyebilir.
TPMS'nin düzgün lastik bakımının yerini tutmayacağını ve lastiklerin iniklik seviyesi TPMS'nin düşük lastik basıncı ikaz ışığını yakacağı seviyede olmasa bile doğru lastik basıncını korumanın sürücünün sorumluluğu olduğunu lütfen unutmayın.
Aracınız, sistemin düzgün çalışıp çalışmadığını gösteren bir TPMS arıza göstergesiyle de donatılmıştır.
TPMS arıza göstergesi bir düşük lastik basıncı ikaz ışığıyla birleştirilmiştir. Sistem bir arıza tespit ettiğinde, ikaz ışığı yaklaşık bir dakika süreyle yanıp söner ve ardından sürekli yanık kalır. Bu dizi, arıza devam ettiği sürece, aracın kontağı her kapatılıp açıldığında devam eder.
Arıza göstergesi yandığında, sistem düşük lastik basıncını istendiği gibi algılayamayabilir veya haber veremeyebilir. TPMS arızaları, araca TPMS'nin düzgün çalışmasını önleyen yedek veya alternatif lastik veya jantlar takılması da dahil olmak üzere çeşitli nedenlerden ötürü meydana gelebilir. Aracınızda bir veya daha fazla lastiği veya jantı değiştirdikten sonra, yedek veya altenatif lastik veya jantların TPMS'nin düzgün çalışmayı sürdürmesine izin verdiğinden emin olmak için mutlaka TPMS arıza ikaz ışığını kontrol edin. Lastik basınç izleyicisinin çalışması.