Volkswagen Golf - Kullanim Kilavuzu 2013 > Yokuş ve rampalarda sürüş için ek bilgiler

Aracı kullanmaya başi nadan önce / Aracı çalıştırma, vites değiştirme, park etme / Yokuş ve rampalarda sürüş için ek bilgiler

Motoru durdurmadan önce, direksiyonu, park halindeki araç kayacak olursa ön tekerlekler kaldırım taşına doğru hareket edecek şekilde çevirin.

  • Araç yokuş aşağı bir konumdaysa, ön tekerlekleri kaldırıma doğru çevirin.
  • Araç yokuş yukarı bir konumdaysa, ön tekerlekleri yolun ortasına doğru çevirin.

UYARI

Egzoz sistemi parçaları çok sıcaktır. Bu nedenle yangın ve ağır yaralanmalar meydana gelebilir.

  • Aracı, sıcak egzoz sistemi parçalarının yaprak, kuru ot, dökülmüş yakıt gibi kolay alev alabilen maddelerle temas edebileceği yerlere park etmeyin.

UYARI

Otomatik şanzımanlı bir aracın vites kolu P konumunda değilken terk edilmesi, aracın kaymasına neden olabilir. Bu nedenle kazalar ve ağır yaralanmalar meydana gelebilir.

  • Aracı terk etmeden önce vites kolunu mutlaka P konumuna getirin, elektronik park frenini açın ve gösterge tablosu ekranındaki uyarıları dikkate alın.

NOT

  • Araç durdurulduğunda istem dışı hareket etmesinin önlenmesi için önce elektronik park frenini açın, ardından ayağınızı fren pedalından çekin.
  • Yüksek kaldırımlı veya sabit bariyerli park alanlarında daima dikkatli olun. Yerden yukarı doğru yükselen cisimler park ederken veya yola çıkarken, tampona veya aracın diğer parçalarına zarar verebilir. Zarar görmelerini önlemek için, tekerlekler park sınırlarına ve kaldırıma değmeden aracı durdurun.
  • Toprak yol, rampa, kaldırım, çukur ve diğer cisimlerin üzerinden dikkatli geçin. Tampon, rüzgarlık ve yürüyen aksam-motor-egzoz sistemi parçaları gibi alçak parçalar zarar görebilir

Frenlerle ilgili bilgiler

Yeni fren balataları, ilk 200 ila 300 km'de tam fren etkisine sahip değildir, önce bir miktar „aşınmaları" gerekir  . Bir miktar azalan frenleme etkisi, fren pedalına biraz daha kuvvetli basılarak dengelenebilir.

Rodaj süresi boyunca, tam frenleme veya acil frenleme sırasındaki fren mesafesi, rodajını tamamlamış fren balatalarına göre daha uzundur.

Rodaj süresi boyunca tam frenlemelerden ve frenlere fazla yük binmesine neden olacak durumlardan kaçının. Örneğin, takip mesafesinin çok az tutulduğu bir sürüş tarzında.

Fren balatalarının aşınması, büyük oranda kullanım koşullarına ve sürüş tarzına bağlıdır. Aracın sıkça şehir içi ve kısa mesafeler için ve spor sürüş tarzı ile kullanılması durumunda, fren balatası kalınlıklarının yetkili serviste daha sık kontrol edilmesi gerekir.

Örneğin, su üzerinden geçişlerden sonra, yoğun yağmurda veya araç yıkandıktan sonra ıslak frenlerle sürüşte fren etkisi, fren disklerindeki nem veya kışın meydana gelebilecek donma nedeniyle azalabilir. Frenler, çok düşük olmayan hızlarda dikkatli frenleme yapılarak, mümkün olduğunca çabuk „kurutulmalıdır". Bu işlem sırasında arkadan gelen araçlar ve trafikteki diğer araçlar için risk oluşturmamaya dikkat edilmelidir

Fren disklerinde ve fren balatalarında oluşan tuz tabakası, fren etkisini geciktirir ve fren mesafesini uzatır. Tuzlu zeminde uzun süre frenleme yapılmadığında, biriken tuz tabakası kontrollü frenleme ile temizlenmelidir

Aracın uzun süre park edilmesi, çok fazla kullanılmaması veya frenleme ihtiyacının çok fazla olmadığı sürüş stilleri, fren disklerinde paslanmaya ve fren balatalarında kir birikimine neden olabilir.

Volkswagen, fren disklerindeki ve fren balatalarındaki paslanmanın yüksek hızlarda kontrollü bir şekilde yapılan birkaç sert frenlemeyle giderilmesini önerir. Bu işlem sırasında arkadan gelen araçlar ve trafikteki diğer araçlar için risk oluşturmamaya dikkat edilmelidir

Fren sistemindeki arızalar

Frenleme sırasında araç normalden farklı bir frenleme tepkisi veriyorsa (fren mesafesinin aniden uzaması), fren devrelerinden biri devre dışı kalmış olabilir. Bu durum, uyarı lambası ve bir uyarı metni ile belirtilir. Arızanın giderilmesi için en yakın yetkili servise başvurun. Yetkili servise giderken düşük hızla sürüş yapın, fren mesafesinin uzadığını ve pedala basma kuvvetinin arttığını unutmayın.

Fren servosu

Fren servosu sadece motor çalışırken devrededir ve sürücünün fren pedalına basarak uyguladığı pedal basıncını artırır.

Fren servosu çalışmadığında veya araç çekilirken fren kuvveti desteğinin olmaması nedeniyle fren mesafesi uzayacağından, fren pedalına daha kuvvetli basılmalıdır

UYARI

Yeni fren balataları, yüksek frenleme etkisine sahip değildir.

  • Yeni fren balataları 320 km'ye kadar tam frenleme etkisine sahip değildir; önce bir miktar „aşınmaları" gerekir. Fren pedalına daha büyük bir kuvvetle basılarak fren etkisi artırılabilir.
  • Kaza, yaralanma ve araç kontrolünü kaybetme riskini azaltmak için, yeni fren balataları ile özellikle daha dikkatli sürüş yapın.
  • Yeni fren balatalarının alışma evresi sırasında kesinlikle başka bir araca çok yakın sürüş yapmayın veya frenlere fazla yüklenilecek sürüş tarzlarından kaçının.

UYARI

Aşırı ısınan frenler, frenleme etkisini azaltır ve fren mesafesini uzatır.

  • Yokuş aşağı sürüşler, frenlerin üzerine aşırı yük binmesine ve çok hızlı ısınmalarına sebep olur.
  • Dik ve uzun bir iniş öncesinde hızı azaltın, daha küçük bir vitese veya sürüş kademesine geçin. Böylece, motor freninden faydalanılır ve fren sistemi üzerindeki yük azaltılır.
  • Standart olmayan veya hasarlı ön rüzgarlıklar, frenlere gelen havayı engelleyebilir ve frenlerin aşırı derecede ısınmasına neden olabilir.

UYARI

Islak frenler veya buzlu ya da tuzlu frenler daha geç frenleme yapar ve fren mesafesini uzatır.

  • Test etmek için dikkatli bir şekilde frenleme yapın.
  • Frenleri, görüş, hava, yol ve trafik koşullarının uygun olması şartıyla, dikkatle birkaç frenleme yaparak kurutun ve buz ve tuzdan arındırın.

UYARI

Fren servosu devrede değilken fren mesafesi büyük ölçüde uzayabilir ve bu durum da kaza ve yaralanmalara neden olabilir.

  • Aracı kesinlikle motor çalışmıyorken hareket ettirmeyin.
  • Fren servosu çalışmadığında veya araç çekilirken fren kuvveti desteğinin olmaması nedeniyle fren mesafesi uzayacağından, fren pedalına daha kuvvetli basılmalıdır.

NOT

  • Gerçekten frenleme yapmanız gerekmiyorsa kesinlikle pedala hafif basarak frenleri aşındırmayın".

    Fren pedalına sürekli basılması, frenlerin aşırı ısınmasına neden olur. Fren gücü büyük ölçüde azalır, fren mesafesi uzar, hatta fren sistemi tamamen devre dışı kalabilir.

  • Dik ve uzun bir iniş öncesinde hızı azaltın, daha küçük bir vitese veya sürüş kademesine geçin. Böylece, motor freninden faydalanılır ve fren sistemi üzerindeki yük azaltılır. Aksi takdirde, frenler aşırı ısınabilir ve devre dışı kalabilir.

    Frenleri sadece yavaşlamanız veya durmanız gerektiğinde kullanın.

Ön fren balataları kontrol edileceğinde, arka fren balataları da kontrol edilmelidir. Fren balatalarının kalınlıkları, janttaki açıklıklardan veya aracın alt tarafından düzenli olarak gözle kontrol edilmelidir. Gerekirse ayrıntılı bir kontrol yapabilmek için tekerlekleri çıkarın. Bunun için Volkswagen yetkili servislerine başvurabilirsiniz.

Fren destek sistemleri

ESC, ABS, BAS, ASR ve EDS fren destek sistemleri sadece motor çalışırken devrededir ve sürüş güvenliğine önemli katkılarda bulunurlar.

Elektronik stabilite programı (ESC)

ESC savrulma riskinin azaltılmasına ve belirli sürüş koşullarında her bir tekerleği frenleyerek sürüş stabilitesinin artırılmasına yardımcı olur. Örneğin, aracın önden veya arkadan savrulması ya da çekiş tekerleklerinin patinaj yapması gibi tehlikeli durumlar ESC tarafından algılanır. Gerekli tekerleklere yapılan fren müdahalesi veya motor torkunun düşürülmesi ile araç stabil hale getirilir.

ESC belirli sınırlar dahilinde çalışır. ESC'nin desteğiyle dahi fizik kurallarının aşılamayacağını bilmek önemlidir. ESC, sürücünün karşılaştığı tüm durumlarda yardımcı olamaz. Örneğin, zemin özelliği aniden değiştiğinde ESC her zaman destek sağlayamaz. Kuru bir zemin aniden su, çamur veya karla kaplandığında ESC kuru zeminde olduğu gibi destek sunamaz. Araç „kızaklama yaptığında" (yüzey üzerindeki su üzerinde kaydığında), yüzeyle temas kesildiğinden ve bu nedenle frenleme yapılamadığından ve araç yönlendirilemediğinden, ESC sürücüye araç hakimiyeti için yardımcı olamaz.

Hızlı viraj geçişlerinde, özellikle çok virajlı yollarda, ESC düşük hızlarda olduğu kadar etkili değildir.

Hızınızı ve sürüş tarzınızı, görüş, hava, yol ve trafik durumuna göre uyarlayın. ESC fiziksel sınırları geçersiz kılamaz, mevcut güç aktarımını iyileştiremez veya sürücünün dikkatsizliği nedeniyle aracın yola tutunamayacağı durumlarda destek olamaz. Bunun yerine ESC, aracın tekrar kontrol altına alınmasında yardımcı olur ve tehlikeli sürüş koşullarında aracın amaçlanan yönde ilerlemesi amacıyla sürücünün direksiyon hareketlerini destekler. ESC'nin devreye girmesinden önce aracı yoldan çıkarabilecek bir hızla sürüş yapılırsa, ESC'nin destek sağlaması mümkün olmaz.

ABS, BAS, ASR ve EDS sistemleri, ESC sistemine entegre edilmiştir. Bazı sürüş konumlarında yeterli tahrik gücüne ulaşılamazsa, ASR bilgi-eğlence sisteminde [CAR] düğmesi ile ve ve [ESC sistemi] fonksiyon alanı üzerinden kapatılabilir.

Bazı modellerde ek olarak ESC de kapatılabilir. Yeterli çekiş tekrar sağlandığında, ASR ve ESC sistemini tekrar devreye almayı unutmayın.

Çoklu çarpışma freni

Çoklu çarpışma freni, kaza sırasında savrulma ve diğer araçlarla çarpışma riskini otomatik frenleme ile azaltarak sürücüye destek olur.

Çoklu çarpışma freni, hava yastığı kontrol ünitesinin tetiklenme eşiğinin aşıldığı ve yaklaşık 10 km/h üzerinde bir hızda gerçekleşen önden, yandan ve arkadan çarpışma durumlarında devreye girer.

ESC, hidrolik fren sistemi ve merkezi elektrik sistemi kaza sırasında zarar görmezse, ESC tarafından otomatik olarak frenleme yapılır.

Kaza sırasında aşağıdaki faaliyetler otomatik frenlemeyi devre dışı bırakır:

  • Sürücü gaz pedalına basarsa. Otomatik frenleme yapılmaz.
  • Fren pedalına uygulanan baskı, sistem tarafından uygulanan fren baskısından fazlaysa. Araç manuel olarak frenlenir.

Kilitlenme önleyici fren sistemi (ABS)

ABS, frenleme esnasında araç neredeyse durana kadar tekerleklerin kilitlenmesini önler ve sürücüye aracın hakimiyetini koruyabilmesi için destek olur.

Böylece ani frenlemelerde dahi araç savrulmaya daha az eğilimli hale getirilir:

  • Fren pedalına kuvvetlice basın ve basılı tutun.

    Ayağınızı fren pedalından çekmeyin veya fren pedalındaki kuvveti azaltmayın!

  • Fren pedalını „pompalamayın" veya fren pedalındaki kuvveti azaltmayın!
  • Fren pedalına kuvvetlice basarken aracı yönlendirin.
  • Fren pedalını bıraktığınızda veya uyguladığınız kuvveti azalttığınızda ABS devre dışı kalır.

ABS'nin devreye girdiği, fren pedalındaki titreşimden ve sesinden anlaşılır. ABS'nin tüm koşullarda fren mesafesini kısaltması beklenmemelidir.

Fren mesafesi, çakıllı yollarda veya karlı, buzlu ya da kaygan yollarda normalden daha da uzun olabilir.

Fren desteği (BAS)

Fren destek sistemi, fren mesafesinin kısaltılmasına yardımcı olur. Fren destek sistemi, acil frenleme durumunda sürücünün fren pedalına aniden basması durumunda fren kuvvetini artırır. Bunun sonucunda tam frenleme basıncının hızla oluşturulması sağlanır, fren kuvveti artar ve fren mesafesi kısalır.

Böylece ABS daha çabuk ve etkili şekilde devreye girer.

Fren pedalındaki baskı kuvvetini azaltmayın! Fren pedalını bıraktığınızda veya fren pedalındaki kuvveti azalttığınızda, fren destek sistemi kendiliğinden devre dışı kalır.

Patinaj önleme sistemi (ASR)

ASR, tekerlekler patinaj yaparsa motor gücünü düşürür ve yol koşullarına adapte eder. ASR, uygun olmayan yol koşullarında kalkışı, hızlanmayı ve yokuşlarda tırmanmayı kolaylaşır.

ASR manuel olarak devre dışı bırakılabilir veya devreye alınabilir

Elektronik diferansiyel kilidi (EDS ve XDS)

EDS, düz yolda yapılan normal sürüşlerde devrededir.

EDS, patinaj yapan tekerlekleri frenler ve tahrik kuvvetini diğer çekiş tekerleklerine aktarır.

Fren uygulanan tekerleğe ait fren diskinin aşırı ısınmaması için EDS, olağan dışı bir aşırı yüklenme söz konusu olduğunda otomatik olarak devre dışı bırakılır. Fren soğuduğunda, EDS otomatik olarak tekrar devreye girer.

XDS fonksiyonu elektronik diferansiyel kilidinin gelişmiş halidir. Burada XDS çekiş kontrolüne tepki vermez, bunun yerine hızlı viraj geçişlerinde viraj içindeki ön tekerleğin yükünün azaltılmasını sağlar.

XDS viraj içindeki ön tekerleğin çekiş kontrolünü kaybetmesini engellemek amacıyla tekerleğe fren uygular. Böylece çekiş artırılır ve araç istenilen şeritte daha uzun süre kalır.

UYARI

Buzlu, kaygan veya ıslak zeminde hızlı sürüş araç kontrolünün kaybedilmesine ve ağır yaralanmalara neden olabilir.

  • Hızınızı ve sürüş tarzınızı görüş, hava, yol ve trafik durumuna göre uyarlayın. ABS, BAS, EDS, ASR ve ESC fren destek sistemlerinin sağladığı güvenlik desteği, risk almayı teşvik etmemelidir.
  • Fren destek sistemleri fiziksel sınırları aşamaz. Kaygan ve ıslak zemin, ESC ve diğer sistemler devrede olsa da risk oluşturmaya devam eder.
  • Islak zeminde çok hızlı sürüş, tekerleklerin zeminle temasının kesilmesine ve aracın „kızaklamasına" neden olabilir. Zemin teması kaybedildiğinde araç frenlenemez ve yönlendirilemez.
  • Örneğin, yoğun trafikte sürüş yapıyorsanız veya mevcut koşullar için hızınız çok yüksekse fren destek sistemleri bir kazayı önleyemez.
  • Fren destek sistemlerinin son derece etkili olmalarına ve zor sürüş koşullarında araç hakimiyetinin korunmasına yardımcı olmalarına rağmen, sürüş stabilitesinin lastiğin yol tutuşuna bağlı olduğunu daima dikkate alın.
  • Kaygan zemin üzerinde, örneğin buz veya kar üzerinde hızlanırken dikkatli bir şekilde gaz verin. Fren destek sistemleri devrede olsa da, tekerlekler araç kontrolünün kaybedileceği şekilde patinaj yapabilir.

UYARI

Sürüş dinamiğini etkileyen diğer bileşen ve sistemlerin bakımları uygun şekilde yapılmadığında veya bu sistemler doğru çalışmadığında, ESC'nin etkinliği büyük ölçüde azalır.

Bu durum frenler, lastikler ve belirtilen diğer t üm sistemler için geçerlidir.

  • Araçtaki donanım değişikliklerinin ABS, BAS, ASR, EDS ve ESC fonksiyonlarını da etkileyebileceğini dikkate alın.
  • Araç süspansiyonundaki değişiklikler veya uygun olmayan bir lastik-jant kombinasyonunun kullanılması ABS, BAS, ASR, EDS ve ESC fonksiyonunu etkileyebilir ve etkisini azaltabilir.
  • ESC'nin doğru çalışması, uygun lastik kullanımına da bağlıdır

ESC ve ASR, yalnızca 4 tekerleğe de aynı  tipte ve aynı desenlere sahip lastikler takılmışsa sorunsuz çalışır. Lastiklerin dönüş çaplarının farklı olması, motor performansında beklenmeyen bir düşüşe neden olabilir.

ABS'de bir arıza meydana geldiğinde ESC, ASR ve EDS de devre dışı kalır.

Yukarıda anılan sistemler devreye girdiğinde, çalışma sesleri duyulabilir.

    Diger materyaller:

     Volkswagen Golf - Kullanim Kilavuzu 2013 > Frenleme, durma ve park etme

    Fren destek sistemleri şu sistemlerden oluşur; Kilitlenme önleyici fren sistemi (ABS), fren desteği (BAS), elektronik diferansiyel kilidi (EDS), patinaj önleme sistemi (ASR) ve elektronik stabilite programı (ESC).

     Volkswagen Golf - Kullanim Kilavuzu 2013 > ASR veya ASR'nin ESC ile açılması ve kapatılması

    Şek. 141 Orta konsolda: ASR sistemini veya elektronik stabilite programını (ESC) manuel olarak devre dışı bırakma ve devreye alma düğmesi. Şek. 142 Orta konsolda: ASR sistemini manuel olarak devre dışı bırakma ve devreye alma düğmesi (ESC donanımlı olmayan araçlar).

     Chevrolet Cruze - Kullanim Kilavuzu 2014 > Tavsiye edilen sıvılar, yağlayıcılar ve parçalar

    Tavsiye edilen sıvılar ve yağlayıcılar Sadece önerilen teknik özelliklere sahip ürünleri kullanın. Bu teknik özelliklere uymayan ürünler kullanılması sonucu oluşan hasarlar garanti kapsamına dahil değildir. Uyarı İşletim maddeleri tehlikelidir ve zehirli olabilir. Bu yüzden dikkatlice kullanılmalıdır. Ambalaj üzerinde belirtilen uyarıları dikkate alınız.