Motoru durdurmadan önce, direksiyonu, park halindeki araç kayacak olursa ön tekerlekler kaldırım taşına doğru hareket edecek şekilde çevirin.
UYARI
Egzoz sistemi parçaları çok sıcaktır. Bu nedenle yangın ve ağır yaralanmalar meydana gelebilir.
UYARI
Otomatik şanzımanlı bir aracın vites kolu P konumunda değilken terk edilmesi, aracın kaymasına neden olabilir. Bu nedenle kazalar ve ağır yaralanmalar meydana gelebilir.
NOT
Frenlerle ilgili bilgiler
Yeni fren balataları, ilk 200 ila 300 km'de tam fren etkisine sahip değildir, önce bir miktar „aşınmaları" gerekir . Bir miktar azalan frenleme etkisi, fren pedalına biraz daha kuvvetli basılarak dengelenebilir.
Rodaj süresi boyunca, tam frenleme veya acil frenleme sırasındaki fren mesafesi, rodajını tamamlamış fren balatalarına göre daha uzundur.
Rodaj süresi boyunca tam frenlemelerden ve frenlere fazla yük binmesine neden olacak durumlardan kaçının. Örneğin, takip mesafesinin çok az tutulduğu bir sürüş tarzında.
Fren balatalarının aşınması, büyük oranda kullanım koşullarına ve sürüş tarzına bağlıdır. Aracın sıkça şehir içi ve kısa mesafeler için ve spor sürüş tarzı ile kullanılması durumunda, fren balatası kalınlıklarının yetkili serviste daha sık kontrol edilmesi gerekir.
Örneğin, su üzerinden geçişlerden sonra, yoğun yağmurda veya araç yıkandıktan sonra ıslak frenlerle sürüşte fren etkisi, fren disklerindeki nem veya kışın meydana gelebilecek donma nedeniyle azalabilir. Frenler, çok düşük olmayan hızlarda dikkatli frenleme yapılarak, mümkün olduğunca çabuk „kurutulmalıdır". Bu işlem sırasında arkadan gelen araçlar ve trafikteki diğer araçlar için risk oluşturmamaya dikkat edilmelidir
Fren disklerinde ve fren balatalarında oluşan tuz tabakası, fren etkisini geciktirir ve fren mesafesini uzatır. Tuzlu zeminde uzun süre frenleme yapılmadığında, biriken tuz tabakası kontrollü frenleme ile temizlenmelidir
Aracın uzun süre park edilmesi, çok fazla kullanılmaması veya frenleme ihtiyacının çok fazla olmadığı sürüş stilleri, fren disklerinde paslanmaya ve fren balatalarında kir birikimine neden olabilir.
Volkswagen, fren disklerindeki ve fren balatalarındaki paslanmanın yüksek hızlarda kontrollü bir şekilde yapılan birkaç sert frenlemeyle giderilmesini önerir. Bu işlem sırasında arkadan gelen araçlar ve trafikteki diğer araçlar için risk oluşturmamaya dikkat edilmelidir
Fren sistemindeki arızalar
Frenleme sırasında araç normalden farklı bir frenleme tepkisi veriyorsa (fren mesafesinin aniden uzaması), fren devrelerinden biri devre dışı kalmış olabilir. Bu durum, uyarı lambası ve bir uyarı metni ile belirtilir. Arızanın giderilmesi için en yakın yetkili servise başvurun. Yetkili servise giderken düşük hızla sürüş yapın, fren mesafesinin uzadığını ve pedala basma kuvvetinin arttığını unutmayın.
Fren servosu
Fren servosu sadece motor çalışırken devrededir ve sürücünün fren pedalına basarak uyguladığı pedal basıncını artırır.
Fren servosu çalışmadığında veya araç çekilirken fren kuvveti desteğinin olmaması nedeniyle fren mesafesi uzayacağından, fren pedalına daha kuvvetli basılmalıdır
UYARI
Yeni fren balataları, yüksek frenleme etkisine sahip değildir.
UYARI
Aşırı ısınan frenler, frenleme etkisini azaltır ve fren mesafesini uzatır.
UYARI
Islak frenler veya buzlu ya da tuzlu frenler daha geç frenleme yapar ve fren mesafesini uzatır.
UYARI
Fren servosu devrede değilken fren mesafesi büyük ölçüde uzayabilir ve bu durum da kaza ve yaralanmalara neden olabilir.
NOT
Fren pedalına sürekli basılması, frenlerin aşırı ısınmasına neden olur. Fren gücü büyük ölçüde azalır, fren mesafesi uzar, hatta fren sistemi tamamen devre dışı kalabilir.
Frenleri sadece yavaşlamanız veya durmanız gerektiğinde kullanın.
Ön fren balataları kontrol edileceğinde, arka fren balataları da kontrol edilmelidir. Fren balatalarının kalınlıkları, janttaki açıklıklardan veya aracın alt tarafından düzenli olarak gözle kontrol edilmelidir. Gerekirse ayrıntılı bir kontrol yapabilmek için tekerlekleri çıkarın. Bunun için Volkswagen yetkili servislerine başvurabilirsiniz.
Fren destek sistemleri
ESC, ABS, BAS, ASR ve EDS fren destek sistemleri sadece motor çalışırken devrededir ve sürüş güvenliğine önemli katkılarda bulunurlar.
Elektronik stabilite programı (ESC)
ESC savrulma riskinin azaltılmasına ve belirli sürüş koşullarında her bir tekerleği frenleyerek sürüş stabilitesinin artırılmasına yardımcı olur. Örneğin, aracın önden veya arkadan savrulması ya da çekiş tekerleklerinin patinaj yapması gibi tehlikeli durumlar ESC tarafından algılanır. Gerekli tekerleklere yapılan fren müdahalesi veya motor torkunun düşürülmesi ile araç stabil hale getirilir.
ESC belirli sınırlar dahilinde çalışır. ESC'nin desteğiyle dahi fizik kurallarının aşılamayacağını bilmek önemlidir. ESC, sürücünün karşılaştığı tüm durumlarda yardımcı olamaz. Örneğin, zemin özelliği aniden değiştiğinde ESC her zaman destek sağlayamaz. Kuru bir zemin aniden su, çamur veya karla kaplandığında ESC kuru zeminde olduğu gibi destek sunamaz. Araç „kızaklama yaptığında" (yüzey üzerindeki su üzerinde kaydığında), yüzeyle temas kesildiğinden ve bu nedenle frenleme yapılamadığından ve araç yönlendirilemediğinden, ESC sürücüye araç hakimiyeti için yardımcı olamaz.
Hızlı viraj geçişlerinde, özellikle çok virajlı yollarda, ESC düşük hızlarda olduğu kadar etkili değildir.
Hızınızı ve sürüş tarzınızı, görüş, hava, yol ve trafik durumuna göre uyarlayın. ESC fiziksel sınırları geçersiz kılamaz, mevcut güç aktarımını iyileştiremez veya sürücünün dikkatsizliği nedeniyle aracın yola tutunamayacağı durumlarda destek olamaz. Bunun yerine ESC, aracın tekrar kontrol altına alınmasında yardımcı olur ve tehlikeli sürüş koşullarında aracın amaçlanan yönde ilerlemesi amacıyla sürücünün direksiyon hareketlerini destekler. ESC'nin devreye girmesinden önce aracı yoldan çıkarabilecek bir hızla sürüş yapılırsa, ESC'nin destek sağlaması mümkün olmaz.
ABS, BAS, ASR ve EDS sistemleri, ESC sistemine entegre edilmiştir. Bazı sürüş konumlarında yeterli tahrik gücüne ulaşılamazsa, ASR bilgi-eğlence sisteminde [CAR] düğmesi ile ve ve [ESC sistemi] fonksiyon alanı üzerinden kapatılabilir.
Bazı modellerde ek olarak ESC de kapatılabilir. Yeterli çekiş tekrar sağlandığında, ASR ve ESC sistemini tekrar devreye almayı unutmayın.
Çoklu çarpışma freni
Çoklu çarpışma freni, kaza sırasında savrulma ve diğer araçlarla çarpışma riskini otomatik frenleme ile azaltarak sürücüye destek olur.
Çoklu çarpışma freni, hava yastığı kontrol ünitesinin tetiklenme eşiğinin aşıldığı ve yaklaşık 10 km/h üzerinde bir hızda gerçekleşen önden, yandan ve arkadan çarpışma durumlarında devreye girer.
ESC, hidrolik fren sistemi ve merkezi elektrik sistemi kaza sırasında zarar görmezse, ESC tarafından otomatik olarak frenleme yapılır.
Kaza sırasında aşağıdaki faaliyetler otomatik frenlemeyi devre dışı bırakır:
Kilitlenme önleyici fren sistemi (ABS)
ABS, frenleme esnasında araç neredeyse durana kadar tekerleklerin kilitlenmesini önler ve sürücüye aracın hakimiyetini koruyabilmesi için destek olur.
Böylece ani frenlemelerde dahi araç savrulmaya daha az eğilimli hale getirilir:
Ayağınızı fren pedalından çekmeyin veya fren pedalındaki kuvveti azaltmayın!
ABS'nin devreye girdiği, fren pedalındaki titreşimden ve sesinden anlaşılır. ABS'nin tüm koşullarda fren mesafesini kısaltması beklenmemelidir.
Fren mesafesi, çakıllı yollarda veya karlı, buzlu ya da kaygan yollarda normalden daha da uzun olabilir.
Fren desteği (BAS)
Fren destek sistemi, fren mesafesinin kısaltılmasına yardımcı olur. Fren destek sistemi, acil frenleme durumunda sürücünün fren pedalına aniden basması durumunda fren kuvvetini artırır. Bunun sonucunda tam frenleme basıncının hızla oluşturulması sağlanır, fren kuvveti artar ve fren mesafesi kısalır.
Böylece ABS daha çabuk ve etkili şekilde devreye girer.
Fren pedalındaki baskı kuvvetini azaltmayın! Fren pedalını bıraktığınızda veya fren pedalındaki kuvveti azalttığınızda, fren destek sistemi kendiliğinden devre dışı kalır.
Patinaj önleme sistemi (ASR)
ASR, tekerlekler patinaj yaparsa motor gücünü düşürür ve yol koşullarına adapte eder. ASR, uygun olmayan yol koşullarında kalkışı, hızlanmayı ve yokuşlarda tırmanmayı kolaylaşır.
ASR manuel olarak devre dışı bırakılabilir veya devreye alınabilir
Elektronik diferansiyel kilidi (EDS ve XDS)
EDS, düz yolda yapılan normal sürüşlerde devrededir.
EDS, patinaj yapan tekerlekleri frenler ve tahrik kuvvetini diğer çekiş tekerleklerine aktarır.
Fren uygulanan tekerleğe ait fren diskinin aşırı ısınmaması için EDS, olağan dışı bir aşırı yüklenme söz konusu olduğunda otomatik olarak devre dışı bırakılır. Fren soğuduğunda, EDS otomatik olarak tekrar devreye girer.
XDS fonksiyonu elektronik diferansiyel kilidinin gelişmiş halidir. Burada XDS çekiş kontrolüne tepki vermez, bunun yerine hızlı viraj geçişlerinde viraj içindeki ön tekerleğin yükünün azaltılmasını sağlar.
XDS viraj içindeki ön tekerleğin çekiş kontrolünü kaybetmesini engellemek amacıyla tekerleğe fren uygular. Böylece çekiş artırılır ve araç istenilen şeritte daha uzun süre kalır.
UYARI
Buzlu, kaygan veya ıslak zeminde hızlı sürüş araç kontrolünün kaybedilmesine ve ağır yaralanmalara neden olabilir.
UYARI
Sürüş dinamiğini etkileyen diğer bileşen ve sistemlerin bakımları uygun şekilde yapılmadığında veya bu sistemler doğru çalışmadığında, ESC'nin etkinliği büyük ölçüde azalır.
Bu durum frenler, lastikler ve belirtilen diğer t üm sistemler için geçerlidir.
ESC ve ASR, yalnızca 4 tekerleğe de aynı tipte ve aynı desenlere sahip lastikler takılmışsa sorunsuz çalışır. Lastiklerin dönüş çaplarının farklı olması, motor performansında beklenmeyen bir düşüşe neden olabilir.
ABS'de bir arıza meydana geldiğinde ESC, ASR ve EDS de devre dışı kalır.
Yukarıda anılan sistemler devreye girdiğinde, çalışma sesleri duyulabilir.